ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

 

Απάντησε στο  ερώτημα που θέσαμε στην πρόεδρο του Συλλόγου φαρμακοποιών κ. Δέσποινα Κάλφα στην απορία αναγνώστη μας, ο οποίος, λόγω του γεγονότος ότι είναι μακροχρόνια άνεργος και παρ όλο που το Υπουργείο Υγείας με επιστολή του γνώρισε ότι δεν θα πληρώνει την συμμετοχή του στην αγορά των φαρμάκων αυτός πλήρωσε.

Όπως ανέφερε η κ. Κάλφα αυτό γίνεται γιατί αριθμός φαρμάκων που συνταγογραφείται από τον γιατρό στους αδύναμους οικονομικά, όπως άνεργοι, έχει διαφορετική τιμή από αυτήν που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και έτσι ο ανήμπορος συμπολίτης μας πληρώνει την διαφορά.

Η κ. Κάλφα σαν λύση προτείνει στους συμπολίτες μας οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν αυτήν την οικονομική διαφορά, να απευθύνονται στον γιατρό τους για να ξαναγράψει την συνταγή με βάση τα γεννόσημα ή άλλο σκεύασμα το οποίο ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει τον φαρμακοποιό στο ακέραιο της αξίας του.

Η κυρία Κάλφα έφερε το εξής παράδειγμα για να γίνει αυτό κατανοητό. Παράδειγμα αν ένα φάρμακο κοστίζει 10 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ για αυτό δίνει τα 7 ευρώ, τότε την διαφορά την πληρώνει ο δικαιούχος.

 

ΕΟΠΥΥ ο βαρύς ασθενής της Δημόσιας Υγείας

 

Στην συνέχεια η κ. Κάλφα έκανε αναφορά στις υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ και χρησιμοποίησε την φράσει «πηγαίνουμε ασθμαίνοντας», πράγμα που σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν τον μήνα Μάιο και βάζοντας τα λεφτά τους περιμένουν… Πρακτικά, όπως εξήγησε η πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών, αυτό σημαίνει ότι τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, τα φαρμακεία προμηθεύονται φάρμακα με δικά τους χρήματα, υποθηκεύοντας στην ουσία τις προσωπικές τους περιουσίες όσες απόμειναν και ο λόγος είναι εύγλωττος. Προπληρώνουν τα φάρμακα τα οποία ένας θεός ξέρει πότε ο ΕΟΠΥΥ θα τα τους τα δώσει.

Ήδη η κ. Κάλφα κάνει λόγο για ελλείψεις σε φάρμακα.

 

Στήριξη των μεταναστών με ξένα λεφτά.

 

Άλλο ένα σοβαρό αγκάθι στην επιβίωση των φαρμακοποιών,  είναι ότι το Υπουργείο Υγείας κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα τους,  αφού πλέον έχει εντάξει στο σύστημα χορήγησης φαρμάκων τους μετανάστες.

«Αυτή η δαπάνη θα ξεπεράσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και μετά»;

Αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι πλέον στον τομέα της υγείας δεν λειτουργεί τίποτε για να συμπληρώσει: «Καλή η κοινωνική πολιτική αλλά να υπάρχουν και λεφτά»