Πρέπει να ήταν όταν η Κιμ Καρντάσιαν αποφάσισε να γίνει (πολύ) διάσημη. Πρόσθεσε στήθος αλλά αυτό δεν είναι ατού για να δεις τη φωτό σου στα μπλογκ, είναι μάλλον προαπαιτούμενο για να μπεις σε μπουτίκ στη Melrose. Δοκίμασε με δίαιτες και λιποαναρροφήσεις να χωρέσει μέσα σε πένσιλ φούστες αλλά γρήγορα έπαιρνε τα κιλά ξανά και έπρεπε να επιστρέψει στο κολάν. Οπότε σκέφτηκε να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Η περιφέρειά της έγινε το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Αμερικής και συγχρόνως το ατρόμητο επιχείρημα των γυναικών που καταφέρνουν επιτέλους να δουν τον εαυτό τους αλλιώς. Όχι σαν μια ηρωίδα τραγωδίας που καταδικάστηκε από τα γονίδιά της να κάνει για πάντα δίαιτα αλλά σαν ένα προνομιούχο πλάσμα με έξτρα πόντους στους γλουτούς. Άλλωστε μια ολόκληρη γενιά ποπ σταρ μεταθέτει όλο το βάρος της (και τις χορογραφίες) στην περιφέρεια: Νίκι Μινάζ, Τζένιφερ Λόπεζ, Μπιγιονσέ. Και για να έχεις πολλούς followers στο instagram δεν χρειάζεται να ανεβάζεις ηλιοβασιλέματα. Δείτε τα belfies (από το bum και το selfie) της Κέλι Μπρουκ και της Σέριλ Φερνάντεζ-Βερσίνι.

Κανένα κίνημα βέβαια δεν είναι τυχαίο ή ιστορικά ανεξήγητο. Στο The Big Butt Book των σοβαρών εκδόσεων Taschen η συγγραφέας Νταϊάν Χάνσον, ιστορικός της πορνογραφίας, εξηγεί ότι «η νέα παγκόσμια τάση εκτίμησης των γλουτών είναι ένα από τα πιο λεπτά δείγματα της πολυπολιτισμικότητας». Να λοιπόν πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε τη νέα μόδα.

ΓΛΟΥΤΟΙ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ
Οι γλουτιαίοι είναι από τους μεγαλύτερους μυς στο σώμα. Γι’ αυτό απαιτείται συστηματική προσπάθεια προκειμένου να τους σφίξετε. Δοκιμάστε βαθιά καθίσματα: φανταστείτε ότι προσπαθείτε να καθήσετε, διατηρώντας σταθερά τα πόδια και ίσια την πλάτη, σε μια καρέκλα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας όταν περιμένετε να ανάψει το πράσινο φανάρι μέσα στο αυτοκίνητο: σφίξτε τους μυς των γλουτών για μερικά δευτερόλεπτα και χαλαρώστε.
Επαναλάβετε όσο πιο πολλές φορές μπορείτε. Όταν περιμένετε στην ουρά για να πληρώσετε τους λογαριασμούς ή να βγάλετε εισιτήριο στο σινεμά, σηκώστε το ένα πόδι μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος και στηριχτείτε στο άλλο. Αποκτήστε τη συνήθεια να ανεβαίνετε δυο-δυο τα σκαλιά στηρίζοντας το σώμα στις φτέρνες. Στο γυμναστήριο: συνδυάστε την αεροβική γυμναστική (για να χάσετε πόντους στην περιοχή) με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (για ανόρθωση και σύσφιγξη). Καθιερώστε ένα πρόγραμμα με 45΄ αεροβικής (τζόκινγκ ή γρήγορο βάδισμα) και 30΄ ασκήσεις για κοιλιακούς και γλουτιαίους τρεις φορές την εβδομάδα. Ενδιάμεσα, αφιερώστε κάθε μέρα 10΄ για να κάνετε βαθιά καθίσματα και προβολές ποδιών. Να κολυμπάτε με βατραχοπέδιλα.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μυστικό για στητούς γλουτούς βρίσκεται στην αναλογία του λίπους με τους μυς. Όταν το λίπος που συσσωρεύεται στις λιποαποθήκες των οπισθίων είναι αναλογικά περισσότερο από το μυϊκό σύστημα της περιοχής, τότε η εικόνα των γλουτών αλλοιώνεται. Μέσα από τη διατροφή μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ο Χόρχε Κρουζ, celebrity θεραπευτής, στο βιβλίο του 8 Minutes in the Morning to Lean Hips and Thin Thighs συμβουλεύει: για να χάσουμε τους επιπλέον πόντους πρέπει να περιορίσουμε τα σάκχαρα ταχείας καύσης (ζάχαρη, γλυκά, ζυμαρικά, άσπρο ψωμί, πατάτες, αναψυκτικά) και τα λιπαρά (τηγανητά, σάλτσες, αλλαντικά, τυριά, λιπαρά κρέατα).
Για να σμιλέψουμε τους γλουτούς χρειάζεται να αυξήσουμε τις πρωτεΐνες. Κάθε κύριο γεύμα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 85 γρ. άπαχη πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά). Για σνακ προτιμήστε ένα σουβλάκι κοτόπουλο (δηλαδή πρωτεΐνη).

PLASTIC FANTASTIC
«Αν δείτε μια μικρή μέση με μια γιγαντιαία περιφέρεια είναι πιθανότατα αποτέλεσμα επέμβασης», λέει ο πλαστικός χειρουργός Γκραντ Στίβενς, διευθυντής του Marina Plastic Surgery στο Λος Άντζελες. Για να σμιλέψει το σώμα ακριβώς με αυτό τον τρόπο ο Στίβενς και οι πλαστικοί χειρουργοί όλου του κόσμου κάνουν λιποαναρρόφηση στην κοιλιά, στη μέση και στους μηρούς και εγχύουν με ενέσεις το λίπος στους γλουτούς. «Όταν το λίπος καθαρίζεται σωστά πριν τη μεταφορά, τότε ένα μεγάλο ποσοστό του, πάνω από 80%, παραμένει μόνιμα στη θέση του», εξηγεί η πλαστικός χειρουργός Έλενα Τζαμαντάκη. Μετά την επέμβαση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή (π.χ. να μην μπορείς να καθήσεις) ούτε υπάρχει πόνος.
Τι γίνεται όμως όταν το σώμα δεν διαθέτει το απαραίτητο λίπος; «Κάνουμε ενέσεις υαλουρονικού οξέος με μια διαδικασία που είναι απλή και μοιάζει με τις ενέσεις λίπους. Αν κάποιος θέλει να υποβληθεί σε ένα μεγάλο και επώδυνο χειρουργείο τοποθετούμε ενθέματα σιλικόνης (μοιάζουν με του στήθους αλλά έχουν άλλο σχήμα). Για να διορθωθεί το πρόβλημα της πτώσης εφαρμόζονται νήματα ανόρθωσης που κάνουν τοπικό λίφτινγκ. Καθώς για τον οργανισμό το νήμα είναι ξένο σώμα, δημιουργεί ίνες με τις οποίες το “ντύνει”. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η παραμονή στη θέση του. Η ανόρθωση διαρκεί δυόμισι περίπου χρόνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κάποια άλλη τεχνική, όπως η λιποαναρρόφηση ή η λιπομεταφορά».

ΣΙΛΟΥΕΤΑ ΚΛΕΨΥΔΡΑ
Δεν είναι μόνο η αισθητική της Ντίτα φον Τιζ που μας άνοιξε την όρεξη για σιλουέτα κλεψύδρα. Η σμιλεμένη μέση είναι αυτή που θα κάνει τους γλουτούς να φανούν αληθινά εντυπωσιακοί. «Οι γυναίκες μας ζητούν να τις απαλλάξουμε από τα ψωμάκια ενώ το αληθινό πρόβλημά τους είναι τα παχάκια στη μέση», λέει ο Γκραντ Στίβενς. Απομακρύνοντας αυτές τις λιποαποθήκες μπορούμε να βοηθήσουμε τους γλουτούς να δείχνουν πιο στρογγυλοί. Συγχρόνως τους απαλλάσσουμε από το επιπλέον φορτίο που τους κάνει να δείχνουν βαρείς και να έχουν μια κλίση προς τα κάτω.
 Για τη γλυπτική τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λιποαναρρόφηση, οι ενέσεις λιποδιάλυσης με φωσφατιδυλχολίνη (δύο έως τέσσερις θεραπείες με ενδιάμεσα διαστήματα έξι έως οχτώ εβδομάδων) και η θεραπεία με needling (το ρολό με τις βελόνες του Νοτιοαφρικανού πλαστικού χειρουργού Ντες Φερνάντεζ κινητοποιεί φυσικά τους τοπικούς μηχανισμούς λιποδιάλυσης).
Η Αμερικανίδα σύμβουλος διατροφής Νέβα Κόχραν έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα κατάλληλο για τη μείωση της περιμέτρου της μέσης. Η διαφορά του από τα συνηθισμένα διαιτητικά μενού είναι ότι περιλαμβάνει πολλά υγιεινά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες. «Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να καίει το λίπος».