Το κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία ψηφίζει σήμερα για το τοπικό Κοινοβούλιο. Πόσο ισχυρό θα αναδειχθεί το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική (AfD) για τη Γερμανία;

Πάνω από 100 δημοσιογράφοι, από όλον τον κόσμο, βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο ανάκτορο του Σβερίν, πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου,για να παρακολουθήσουν τις τοπικές μεν, αλλά με πανεθνική εμβέλεια εκλογές στο βορειοανατολικό γερμανικό κρατίδιο.

Εως σήμερα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο του Σβερίν πέντε κόμματα. Ισχυρότερο κόμμα είχε αναδειχθεί στις εκλογές του 2011 το σοσιαλδημοκρτικό (SPD) με ποσοστό 35,6% και 27 έδρες, δεύτερο το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) με 23,0% και 18 έδρες. Τα δύο κόμματα συγκυβέρνησαν με πρωθυπουργό τον ιδιαίτερα δημοφιλή Ερβιν Σέλερινγκ. Ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε το 2011 το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 18,4% και 14 έδρες. Οι πράσινοι έλαβαν 8,7% και 7 έδρες. Το νεοναζιστικό κόμμα (NPD) με 6% παρέμεινε στο τοπικό Κοινοβούλιο ( το όριο είναι 5%) και έλαβε 5 έδρες. Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο στο οποίο το νεοναζιστικό κόμμα εκπροσωπείται στο τοπικό κοινοβούλιο ενός εκ των 16 συνολικά ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων και μάλιστα επανειλημμένα.

Πολλές από τις ψήφους του NPD ενδέχεται σήμερα να «μετακομίσουν στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις ίσως να αναδειχθεί και δεύτερο κόμμα, με 21-23% των ψήφων. Οι δημοσκόποι πάντως μέχρι τώρα έπεφταν έξω και το AfD έχει πάρει σε όλα τα κρατίδια όπου έχουν γίνει εκλογές μεγαλύτερα ποσοστά. Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία θα είναι το ένατο κρατίδιο στο οποίο θα εισέλθει το AfD.

Το καλύτερο αποτέλεσμά του το είχε μέχρι τώρα το AfD στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ (24,3%)». Ορισμένοι, μάλιστα, φοβούνται ότι το AfD θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ξεπερνώντας ενδεχομένως το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της κ. Μέρκελ, της οποίας η εκλογική περιφέρεια είναι το κρατίδιο αυτό.

Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις το SPD θα λάβει το 28% των ψήφων και θα αναδειχθεί και πάλι πρώτο κόμμα, πράγμα που θα οφείλει μάλλον στον νυν σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ερβιν Σέλερινγκ, τον οποίο θα τον ψήφιζε πάνω από το 60% εαν ο πρωθυπουργός εκλεγόταν απευθείας. Το CDU θα λάβει 20-22% , το -μέχρι τώρα τρίτο- κόμμα της Αριστεράς 13-15%, οι Πράσινοι 5-6% και επομένως μάλλον παραμείνουν στο τοπικό Κοινοβούλιο. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και το νεοναζιστικό NPD θα λάβουν 2-3% και δεν θα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο του Σβερίν.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες θα συνεχίσουν να κυβερνούν έστω και με μια ισχνή πλειοψηφία. Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει και ο λεγόμενος κοκκινο-κοκκινο-πράσινος (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι) συνασπισμός με πρωθυπουργό και πάλι τον Ερβιν Σέλερινγκ, αλλά το σενάριο θεωρείται μάλλον απίθανο. Σοσιαλδημοκράτες, χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά αποκλείουν πάντως συνασπισμό με το AfD