Ξάνθη και Ροδόπη ξεκινούν για πρώτη φορά από κοινή αφετηρία για την διεκδίκηση 16 εκατομμυρίων ευρώ της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, με ενδιάμεσο φορέα και οδηγό σε αυτήν την προσπάθεια την Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο πείραμα που σχεδιάζεται ταυτόχρονα για δύο περιοχές», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης και υπεύθυνος για τnν νέα φάση της προκήρυξης του Leader Ξάνθης και Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης.

Το σχέδιο για το νέο Leader θα περιλαμβάνει τους στόχους και την στρατηγική προσέγγισής τους και θα είναι συνυφασμένη με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, θα λαμβάνει υπόψη της τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Προγράμματος της νέας περιόδου 2014-2020, την σχέση της με την “Έξυπνη Εξειδίκευση” που προωθείται ως κορυφαία επιλογή από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην προοπτική να λειτουργεί συμπληρωματικά με το εθνικό πρόγραμμα και τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως τονίζει ο κ. Κεφαλίδης, ακρογωνιαίος λίθος του νέου Leader είναι η έκφραση γνώμης του τοπικού πληθυσμού και η διάθεση συμμετοχής του σε αυτή την διαδικασία με κατάθεση επιχειρηματικών ιδεών που θα συνδέονται με την ταυτότητα της περιοχής.