ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «Η έλλειψη προσωπικού θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης»   

Το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης σταδιακά επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση και στην περίθαλψη των πολιτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή των προβλημάτων στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, που διεξήγαγε η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Ξάνθης έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά το νοσοκομείο, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο μαστογράφος λειτουργεί μόνο μία φορά την εβδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υφίστανται ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό στην Παθολογική κλινική και σαράντα τοις εκατό στην Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου. Το ίδιο άσχημη είναι η κατάσταση και στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού, με το σαράντα τοις εκατό των οργανικών θέσεων να παραμένουν κενές.

Η ανάγκη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης αλλά και εν γένει όλων των δημόσιων δομών υγείας στην Θράκη, πρέπει να αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για το Ελληνικό κράτος, όχι μόνο λόγω της αυτονόητης υποχρέωσης διασφάλισης του δημοσίου συστήματος νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά και για προφανείς εθνικούς λόγους, οι οποίοι επιβάλλουν την ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου ζωής των Ελλήνων πολιτών στην ακριτική Θράκη σε κάθε τομέα.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να διασφαλισθεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του;

Πρόκειται  να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους ιατρούς και στους νοσηλευτές προκειμένου να επιλέγουν να υπηρετούν σε δημόσιες δομές υγείας που λειτουργούν στην Θράκη, ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσής τους;

 

Αθήνα, 12/08/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ