Π. Λύρατζης: «Πρέπει να διαφυλαχτούν οι θεσμοί της Ξάνθης»

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Η xanthitimes.gr στην προσπάθεια ενημέρωσης και κατανόησης του προβλήματος που προέκυψε με την εφορία Ξάνθης και την φορολόγηση των πολιτιστικών συλλόγων συνομίλησε με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού της Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη που φέρει ακεραία την ευθύνη της διοργάνωσης των γιορτών παλιάς πόλης.

Untitled VVVVΟ πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης,  κάνοντας αναφορά στο θέμα που προέκυψε με την φορολόγηση των πολιτιστικών συλλόγων κατά την διάρκεια των γιορτών παλιάς πόλης,  έκανε μία σύντομη αναφορά στο πώς προέκυψε το θέμα με αφετηρία την προηγούμενη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το ίδιο ζήτημα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος,  ο προϊστάμενος της Δ.ΟΥ. Ξάνθης κινήθηκε στην λογική ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι επιχειρήσεις και θα πρέπει να φορολογηθούν, ζητώντας μάλιστα να τοποθετηθούν και ταμειακές μηχανές κάτι που όπως σημείωσε τα επιχειρήματα της Δ.Ο.Υ αποκρούστηκαν με την βοήθεια των τεχνικών του συνεργατών και τον πρώτο σκόπελο μάλλον οι σύλλογοι τον απέφυγαν.

Στην συνέχεια, όπως ανέφερε ό Πασχάλης Λύρατζης, ο κ. Έφορος έκρινε ότι σε όλη την διαδικασία έπρεπε να επιβληθεί φόρος μετά το ύψος των δέκα χιλιάδων ευρώ σε Φ.Π.Α και φορολογία εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, καταλήγοντας στο να κόβονται αθεώρητες αποδείξεις και αυτό πάντοτε   ερμηνεύοντας  το  με την δική του κρίση.

 

Ακολούθως ο κ.  Λύρατζης ανέφερε ότι έκαναν τα πάντα για να ενημερώσουν την εφορία καθώς και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που συνεδρίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης.

Επίσης, στην χθεσινή συνεδρίαση, ακούστηκαν τα επιχειρήματα των συλλόγων σχετικά με την εθελοντική προσφορά των μελλών  τα οποία έχουν τις προσωπικές τους καταναλώσεις κατά την διάρκεια της πολύωρης παραμονής τους στον σύλλογο, αυτό το κομμάτι πώς θα φορολογηθεί αναρωτήθηκαν όλοι  και αυτές οι καταναλώσεις δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Φέρνοντας σαν παράδειγμα ότι όταν σε έναν σύλλογο προσφέρουν εθελοντικά 15 με 20 άτομα τις υπηρεσίες τους από ένα σουβλάκι να καταναλώσει ο καθένας είναι 20 που δεν μένει κανένας σε ένα συν τα αναψυκτικά, κάπου χάνεται ο λογαριασμός, ζητώντας από τον έφορο, σε όλα αυτά τα τεχνικά προβλήματα να δώσει λύση γιατί όταν θα κοπεί παραστατικό σε αυτήν την περίπτωση, αυτό θα φορολογηθεί για να σημειώσει:

«Αντιλαμβάνεσθε ότι θα ήταν άδικο».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του κέντρου πολιτισμού αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών και στο έφορο και η απάντηση του Υπουργείου ήρθε στις 31 Μαρτίου του 2015, πριν ο έφορος προσπαθήσει να φορολογήσει τους συλλόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Λύρατζη, η απάντηση του Υπουργείου ήταν σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και έδινε την αρμοδιότητα στον έφορο να πράξει κατά την κρίση του. «Άρα το υπουργείο ουσιαστικά απάντησε λέγοντας ότι είναι αρμοδιότητα του ιδίου του εφόρου».

Με αυτό το σκεπτικό, χθες το βράδυ φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι αποφάσισαν να αποσταλεί η επιστολή στον έφορο ζητώντας του να αλλάξει την στάση του στο όλο θέμα και όλοι μαζί εκφράζουν την στήριξη τους στο Κέντρο πολιτισμού και μάλιστα τόνισε πώς υπάρχουν σκέψεις, αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά από την πλευρά του εφόρου της Ξάνθης, με αποφάσεις των ΔΣ να μην κατεβούνε στις γιορτές παλιάς πόλης και πολύ πιθανών να μην κατεβούν ούτε και στο καρναβάλι. «Αντιλαμβάνεσθε πλέον που φτάνει η υπόθεση αυτή. Θα τιναχτούν στην κυριολεξία στον αέρα οι δύο μεγάλοι θεσμοί της πόλης στον αέρα».

Στην συνέχεια ο κ. Λύρατζης μετέφερε την άποψη των συλλόγων ότι καλό είναι να μπει μία τάξη και να γνωρίζουν τις φορολογικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.

«Ο κ. έφορος της Ξάνθης πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι επιχειρήσεις κάτι που αποδέχονται οι επαγγελματίες της πόλης οι οποίοι δεν βλέπουν ανταγωνιστικά τις δράσεις των συλλόγων, ενώ αντίθετα ορισμένοι κλάδοι των επαγγελματιών ενισχύονται.

Όλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στην επιστολή και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φορείς και τους βουλευτές.