Πολιτικό σάλο προκάλεσαν καταγγελίες βουλευτού Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μέλους της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ίδιος μαζί με την κόρη του έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στο Νομό.

Η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή έθεσε ηθικό ζήτημα με αφορμή τη συμμετοχή του Δημήτρη Τάπα, μέλους της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, στη σίτιση των μεταναστών που φιλοξενούνται στο νομό, καθώς και στο γεγονός ότι η κόρη του είναι συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας των προσφύγων.

«Εγώ τώρα άκουσα κάποιες λεπτομέρειες για τα τυπικά του διαγωνισμού: Αν έγινε έγκαιρα, αν ανακοινώθηκε έγκαιρα, πόσοι έλαβαν μέρος -αυτά δεν τα ήξερα. Αυτό που ξέρω όμως είναι ένα άλλο τεράστιο ηθικό θέμα: ότι η συντονίστρια του χώρου, η κ. Χρύσα Τάπα, είναι κόρη του κ. Τάπα. Δηλαδή η κ. Τάπα, που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα που φέρνει ο πατέρας της και θα τα ελέγχει -και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν κάτι δεν είναι όπως πρέπει- είναι κόρη του προμηθευτή. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο, πέρα από την ιδιότητά του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό -δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο. Στο τετράγωνο ηθικά ασυμβίβαστο. Δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το δέχομαι ότι αυτό αντιστοιχεί στο ήθος του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Δημήτρης Τάπας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη διαδικασία και πλέον αναλαμβάνει η δεύτερη εταιρεία, που είναι από την Κορινθία, η κ. Σταμπουλή απάντησε ότι δεν θεωρεί ότι αυτό αντισταθμίζει το «ηθικό πλήγμα» που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε ο Δημήτρης Τάπας υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος λόγους κομματικής και προσωπικής ευθιξίας.

Η ΝΕ Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την Τρίτη και έκανε αποδεκτή την παραίτηση του μέλους της, «ως ελάχιστο μέτρο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αρχών, αξιών και της ηθικής της Αριστεράς».

Πολιτική θύελλα

Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το έργο της σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Νομό Σερρών.

«Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Σερρών, κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, καταγγέλλει το μέλος της τοπικής Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριο Τάπα ότι, μαζί με την κόρη του – συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας – έχουν αναλάβει έργο σίτισης προσφύγων, ύψους 750.000 ευρώ.

»Ερωτηματικά εγείρονται τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής. Η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί.

»Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου.

»Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης.

Ο βουλευτής αιτείται, μεταξύ άλλων, να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια.

Για επιβεβαίωση των καταγγελιών που είχε κάνει στη Βουλή για «πάρτι των ‘ημετέρων’ στα hot spot και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ήρθε από τις Σέρρες άλλη μια επιβεβαίωση. Όπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (!) Αφροδίτη Σταμπουλή η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του… ΣΥΡΙΖΑ! Ο κ. Τάπας, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, προμηθεύει και η κυρία Τάπα (η κόρη του!) παραλαμβάνει και ελέγχει… Όμορφες δουλειές νοικοκυρεμένες» ανέφερε.

Ο Στ.Θεοδωράκης κατέληξε αναφέροντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό αλλά, όπως σημείωσε, «υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο “τραπέζι”. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή».

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος δήλωσε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση όλοι οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν έργα για την σίτιση των προσφύγων να ελέγχονται πάρα πολύ αυστηρά.»

Διαψεύδει το ΓΕΣ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, μέχρι τις 19 Αυγούστου 2016, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή φιλοξενίας στην παλαιά Γεωργική σχολή Σερρών πραγματοποιείτο με μέριμνα του 10ου Συντάγματος Πεζικού, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 96 του Ν. 4368/16, βάσει των οποίων έχουν ανατεθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις οι αρμοδιότητες σύναψης και υλοποίησης παρακολούθησης συμβάσεων με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα υφιστάμενα κέντρα- δομές φιλοξενίας.

Την 20η Αυγούστου 2016, με διαταγή του ΓΕΣ (αναρτητέα στο διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 9ης Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από την εταιρεία catering CORINTHIAN PALACE CATERING A.E., μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διευκρινίζει περαιτέρω ότι με νεώτερη διαταγή του -αναρτητέα στο διαδίκτυο την 10η Αυγούστου 2016-, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται όμως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε, διότι από την 8η Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.