Αγκυρα

Ευρύτατη στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιούν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη συνδρομή των ΗΠΑ στα σύνορα, αλλά και εντός της Συρίας, με στόχο να «καθαρίσουν» την περιοχή από πυρήνες τζιχαντιστών.

Σύροι αντάρτες, με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων έχουν καταλάβει τέσσερα χωριά κοντά στην πόλη Τζαραμπλούς, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο, από αέρος χτυπήθηκαν τέσσερις στόχοι του Ισλαμικού Κράτους, ενώ άλλοι 63 στόχοι επλήγησαν από το έδαφος.

Παράλληλα, ομάδα επίλεκτων του Στρατού και τεθωρακισμένα πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, «46 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής» στην επιχείρηση στη Συρία.

Ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος PYD στη βόρειο Συρία, Σαλίχ Μουσλίμ, επιτέθηκε στην Άγκυρα, λέγοντας ότι η «Τουρκία μπαίνει σε ένα βάλτο και θα ηττηθεί όπως το Ισλαμικό Κράτος».

Οι Τούρκοι έδωσαν το όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη», γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τους Κούρδους, που το περασμένο διάστημα διέβησαν τον ποταμό Ευφράτη προς τα δυτικά, στην πόλη Μανμπίτζ, παρά τις αντιδράσεις της Αγκυρας εκτοπίζοντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την ενοποίηση των δύο περιοχών που ελέγχουν στη βόρειο Συρία οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις του PYD και τη δημιουργία κουρδικής οντότητας κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Συρία.Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι εάν η κουρδική οργάνωση PYD δεν μετακινηθεί προς τα ανατολικά του Ευφράτη, θα είναι στόχος της Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ