Κλειστός ο Αρχαιολογικός Χώρος των Αβδήρων. Γιατί;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

 

Είναι γνωστό σε όλους, ότι η πολιτεία αλλά και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με τους υπηρεσιακούς,  δεν θέλουν ή δεν μπορούν για κάποιους ανεξήγητους λόγους, να προσφέρουν στην κοινωνία, το κάτι παραπάνω.
Untitled VVVVΌλοι οι παραπάνω, επικαλούνται την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί και τότε που «λεφτά υπήρχαν», αλλά η ραστώνη και ο «ωχαδερφισμός» ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κρατούσε κλειστό ή στην καλλίτερη περίπτωση ανενεργό τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, αλλά… και τώρα, «που λεφτά δεν υπάρχουν», οι αποφασίζοντες για την τύχη των Ελλήνων και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς,  εξακολουθούν να κρατούν κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.
Οι δικαιολογίες των υπαλλήλων στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τους υπηρεσιακούς αλλά και τους πολιτικούς παράγοντες, για τον μέσο πολίτη, είναι «καμένο χαρτί».

Στην ουσία του πράγματος.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου, φιλικές οικογένειες συνοδευόμενες από τα παιδιά τους και που κατοικούν στο εξωτερικό, εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων γιατί στο σχολείο τους έγινε αναφορά στα Αρχαία Άβδηρα και τα πρόσωπα της Αρχαιότητας που λάμπρυναν, με την τότε παρουσία τους την περιοχή.

Με αυτό το σκεπτικό η μικρή κόρη της οικογένειας, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί τον χώρο. Μάλιστα διάβασε τόσα για τον Αρχαιολογικό χώρο και η περηφάνια της ήταν τόσο μεγάλη,  που θα εξηγούσε στους συμμαθητές της, στο Γερμανικό σχολείο όπου και φοιτά, όλα τα αξιοθαύμαστα ευρήματα που  θα κατέγραφε με την φυσική της παρουσία στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αβδήρων.

Αντιλαμβάνεται κανείς την απογοήτευση αυτού του Ελληνόπουλου που δεν έχει την δυνατότητα λόγω απόστασης, να χαίρεται και να «ζει» την ιστορία στον τόπο που γράφτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Την ίδια απογοήτευση καταγράψαμε στα πρόσωπα των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία που ήταν μπροστά στην κλειστεί πόρτα του αρχαιολογικού χώρου των Αβδήρων.

Τα λόγια είναι περιττά.

Ότι και να πουν οι αρμόδιοι, το γεγονός είναι ένα. Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Αβδήρων είναι κλειστός.

Το τι πρέπει να γίνει είναι απλό.

Όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι σταθούνε μπροστά στην κάλπη, ας επιλέξουν αυτόν ή αυτή που μέσα από την πολιτιστική μας κληρονομιά θα δώσει ζωή, ανάσα, δημοκρατία και οικονομική ανάταση.

Είναι κρίμα μία τόσο πλούσια Χώρα να έχει τόσο φτωχούς πολίτες, πρωτίστως στην σκέψη.