Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η τετραήμερη 18η Συνάντηση Καππαδοκών, με την επωνυμία «Γαβούστημα 2016» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλελέρ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Την πρώτη ημέρα η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη λογοτεχνία και με διακρίσεις-βραβεύσεις μαθητών, συνεχίστηκαν την Παρασκευή με ομιλίες χαιρετισμούς επισήμων, αρχών και εκπροσώπων φορέων.
gavoustima vounaina 2016 1
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που ήλθαν απ’ όλη τη χώρα «στη φιλόξενη Θεσσαλία με τη μακρά και ένδοξη ιστορία», τόνισε: «Ο Πολιτισμός έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όταν είναι υπόθεση των πολλών, όταν φορέας πολιτισμού είναι ο ίδιος ο λαός μας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει έμπρακτα τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις σας γιατί ακριβώς θέλουμε να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό, αυτόν τον μοναδικό θησαυρό που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Γιατί ο Πολιτισμός ενδυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, αμβλύνει τις εντάσεις, τα μίση και τη διχόνοια. Άποψή μου είναι ότι η σημερινή κρίση είναι και πολιτισμική, να μην πω ότι είναι κυρίως πολιτισμική, και ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο καθώς είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, η επικράτηση του πνεύματος πάνω στην ύλη. Τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, σαν το «Γαβούστιμα», είναι κρίκος στην πολιτισμική και εθνολογική αλυσίδα και, όπως προείπα, τις στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην σπάσει κανένας κρίκος και κοπεί η αλυσίδα με απρόσμενα κοινωνικά και εθνικά αποτελέσματα».
gavoustima vounaina 2016 2
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Κιλελέρ και ιδιαίτερα για την Τοπική Κοινότητα των Βουναίνων και μεγάλη τιμή για μένα αλλά και για τους συνδημότες μου που παραβρισκόμαστε σε αυτήν την εκδήλωση . Μιας πανελλήνιας εμβέλειας εκδήλωση λαμβάνει χώρα εδώ. Η 18η Συνάντηση Γαβούστιμα 2016 που διοργανώνει ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Η καθ’ ημάς Ανατολή» είναι μια σπονδή στην παράδοση και στη μνήμη, ένα ταξίδι στο παρελθόν, στη γενέτειρα που δεν ξεχάστηκε, στους μακρινούς προγόνους που κουβαλάμε μέσα μας. Η θύμηση και η τιμή είναι τα ελάχιστα που οφείλουμε σε αυτούς γιατί καθώς έλεγε και ο Φώτης Κόντογλου «ένας λαός που έχει χάσει την παράδοσή του είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία. Το σήμερα θρέφεται από τα περασμένα και τα μελλούμενα από το σήμερα».

O περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός απευθύνοντας χαιρετισμό στις εκδηλώσεις των Καππαδοκών
O περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός απευθύνοντας χαιρετισμό στις εκδηλώσεις των Καππαδοκών

Η σημερινή εκδήλωση μας δείχνει την υποχρέωση που έχουμε όλοι εμείς να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά τα πολιτισμικά στοιχεία, τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα , τη γλώσσα, τη θρησκεία, τους μύθους, τους θρύλους, την τέχνη και ο,τιδήποτε άλλο είναι καταξιωμένο στο παρελθόν και μεταβιβάσιμο στο σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΤΚ Βουναίνων, τις αντιδημαρχίες ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα και Πολιτισμού και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή». Ο Δήμος Κιλελέρ με κάθε, μέσο κάθε θυσία και χωρίς κανένα δισταγμό δεσμεύεται ότι θα στηρίξει και στο μέλλον ανάλογου επιπέδου εκδηλώσεις».
Το βράδυ του Σαββάτου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με την εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων και λαϊκό γλέντι στην πλατεία των Βουναίνων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκε η Άννα Χατζησαββίδου από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» και ανακηρύχθηκε ως μεγάλη ευεργέτιδα του συλλόγου. Την Κυριακή τελέστηκε το αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του σεβ. μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, ενώ στη συνέχεια η γενική συνέλευση των προέδρων των Μικρασιατικών Συλλόγων ανακήρυξε, ύστερα από ψηφοφορία τα Φάρσαλα ως την επόμενη ανάδοχο πόλη για την εκδήλωση του 2017.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος
Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θαν. Νασιακόπουλος

Με την ανακήρυξη της διοργανώτριας πόλης, ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων κ. Ηλίας Αθαναηλίδης παρέδωσε το λάβαρο της Ένωσης που περιλαμβάνει την αγιογραφία του Μεγάλου Βασιλείου στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καππαδοκών κ. Θεοφάνη Ισαακίδη και αυτός με τη σειρά του στον πρόεδρο του συλλόγου των Φαρσάλων που ανέλαβε το Γαβούστημα 2017.
Μεγάλη τιμητική διάκριση επεφύλασσε η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων “Η καθ’ ημάς Ανατολή” στον “Καππαδόκη” βουλευτή και συγγραφέα δρ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ανακηρύσσοντάς τον “Άξιο των Καππαδοκών” στην έναρξη της 18ης Πανελλήνιας Σύναξης Καππαδοκών.