Σήμερα, στα γραφεία της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στη Θέρμη, πραγματοποιήθηκε Τεχνική Συνάντηση του Προέδρου Δ.Σ. και υπηρεσιακών παραγόντων με εκπροσώπους της Περιφερειακής Διοίκησης του Smolyan της Βουλγαρίας, εταίρου της ΕΟΑΕ στο έργο: “Aiming at improving cross-border accessibility” (CrossBo)”, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014 – 2020.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 38.235.295,00€, χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης (ERDF) κατά 85% και 15% από εθνικούς πόρους. H ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανέλαβε το συντονισμό του συνολικού έργου ως “επικεφαλής εταίρος” και συμμετέχει με το έργο: «Κατασκευή του τμήματος από Δημάριο έως Ελληνοβουλγαρικά σύνορα (χ.θ. 12+820 έως χ.θ. 16+147) επί του Κάθετου άξονα Ξάνθη –Εχίνος –Ελληνοβουλγαρικά σύνορα», προ»υπολογισμού 22.235.295,00€. Σημειώνεται ότι, η Περιφερειακή Διοίκηση του Smolyan ανέλαβε το έργο: «Κατασκευή του νέου συνοριακού σταθμού Δημάριο – Rudozem», προϋπολογισμού 1.000.000,00€, ενώ από Βουλγαρικής πλευράς συμμετέχει, επίσης, η ROAD INFRASTRUCTURE AGENCY (RIA) με τα έργα: «Αναβάθμιση του οδικού άξονα II-86, Srednogortsi – Rudozem και κατασκευή της περιφερειακής οδού της πόλης του Rudozem» και «Αναβάθμιση του οδικού τμήματος II-59, Momchilgrad – Ivaylovgrad», προϋπολογισμού 16.000.000,00€.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών από Ελληνικής και Βουλγαρικής πλευράς με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου για τη διάνοιξη του νέου διασυνοριακού άξονα Ξάνθη – Smolyan.  Σημειώθηκε εμφατικά και από τις δύο πλευρές η μεγάλη σημασία του άξονα για την αναβάθμιση της επικοινωνίας και των μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών στη διασυνοριακή περιοχή της Ροδόπης, όπως καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, το συγκεκριμένο έργο περιλήφθηκε στο πρόγραμμα των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών στην Σόφια, την 1η Αυγούστου 2016, στα πλαίσια Γ΄ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» κ. Απ. Αντωνούδης, ο Περιφερειάρχης του Smolyan κ. Nedyalko Slavov καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και από τις δύο πλευρές.