Πλήρης εργασία για τις σχολικές καθαρίστριες με αξιοπρεπείς μισθούς

 

Σε συνεδρίασή της την Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ξάνθης ασχολήθηκε με την κάλυψη κενών καθαρισμού με συμβάσεις μίσθωσης έργου μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για το επόμενο διδακτικό έτος στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, και τα Νηπιαγωγεία 6ο, 11ο, Μ. Ευμοίρου, 1ο Κιμμερίων και 2ο Κιμμερίων.

Παράλληλα με την απόφαση για την κάλυψη αυτών των κενών η επιτροπή συζήτησε τη δραματική κατάσταση στο ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα για τις εργασιακές σχέσεις όσων έχουν το βαρύ καθήκον της καθαριότητας των σχολικών χώρων και επομένως της υγείας των διδασκόντων και των παιδιών.

Ήδη από πέρυσι μειώθηκαν κατά 10% οι αποδοχές των καθαριστών/τριών, το ωράριό τους δεν καλύπτει τις πρωινές ώρες, απολύονται τον Ιούνιο και προσλαμβάνονται εκ νέου τον Σεπτέμβριο (μάλιστα ενώ προσέρχονται από 1ης Σεπτεμβρίου, παρατηρείται πολλές φορές η υπογραφή της σύμβασης να γίνεται και μετά τις 11, 12 ή και 15 του μήνα).

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης με τον εκπρόσωπό της ζήτησε επανειλημμένα τη μόνιμη απασχόληση του προσωπικού με αμοιβές αξιοπρεπείς και όχι με των αριθμό των αιθουσών που καταλήγει να πληρώνονται ακόμη και με 190 Ευρώ το μήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των συμβάσεων που έχει η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης. Καταδικάσαμε επίσης την επί μήνες απληρωσιά των καθαριστριών, φαινόμενο που ευτυχώς στην Ξάνθη έχει αποφευχθεί με προσπάθειες και πρωτοβουλία της Προέδρου και όλης της Σχολικής Επιτροπής.

Νομίζουμε ότι η συνεπέστερη στάση από ένα Δημοτικό Συμβούλιο που σέβεται τους εργαζόμενους είναι η υιοθέτηση όσων ομόφωνα αποφάσισε στις 27 Ιουλίου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Δηλαδή:

  • Αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων σε 8 ώρες και όχι «έως 8 ώρες» που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Όπως σημειώνει η εισήγηση της δημοτικής αρχής «οι συγκεκριμένες σχολικές καθαρίστριες ΙΔΑΧ εργάζονται με μειωμένο ωράριο που φτάνει από 5 έως 20 ώρες την βδομάδα και μαζί με τις σχολικές καθαρίστριες που αμείβονται ανά αίθουσα μέσω των σχολικών επιτροπών (όλες με εξευτελιστικές αποδοχές), έχουν πάρει στην πλάτη τους την καθαριότητα και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς». Με τον τρόπο αυτό εκτός από ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους εξασφαλίζεται και το ζήτημα της καθαριότητας και της δημόσιας υγείας στα σχολικά συγκροτήματα.
  • Το ποσό που θα χρειαστεί για την υλοποίηση της απόφασης (186.843,72 ευρώ το χρόνο) θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου, ο οποίος μέσα στην υπάρχουσα αρνητική κατάσταση των οικονομικών του κάνει ό,τι μπορεί για τους εργαζομένους μέσα στο εχθρικό για αυτούς τοπίο με τους αντιλαϊκούς νόμους κυβερνήσεων – Ε.Ε.
  • Με την απόφασή του ο Δήμος Πατρέων απαιτεί επίσης να σταματήσει ο εμπαιγμός με τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του 10% που περικόπηκε πέρυσι.
  • Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την πλήρη χρηματοδότηση της εργασίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, καθώς και προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.