Είναι φυσιολογικό μετά από ένα γεύμα να παρουσιαστεί ρέψιμο το οποίο συνοδεύεται από κάψιμο στο θώρακα, πίσω από το στέρνο, και υποχωρεί σε λίγα λεπτά;

Αυτό συνήθως οφείλεται στο “πισωγύρισμα” -επιστημονικά ονομάζεται παλινδρόμηση -του περιεχομένου του στομάχου  προς τον οισοφάγο, εξηγεί το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), σε μια προσπάθεια να απαντήσει με επιστημονικό τρόπο αν είναι επικίνδυνες οι καούρες.

 

Το σύμπτωμα συμβαίνει όταν συνδυάζονται δύο καταστάσεις: όταν έχουμε «παραφάει» και δεν μπορεί να αδειάζει γρήγορα το στομάχι  και όταν ο σφικτήρας που βρίσκεται λίγο πριν το στομάχι είναι χαλαρός.

Το περιεχόμενο του στομάχου είναι όξινο, λόγω του υδροχλωρικού οξέος που περιέχει για την πέψη της τροφής. Το στομάχι είναι κατασκευασμένο να αντέχει αυτό το οξύ, σε αντίθεση με τον οισοφάγο, που είναι πολύ ευαίσθητος και για αυτό προκαλούνται οι καούρες.

“Ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς που «διώχνουν» το οξύ, είτε με το σάλιο που καταπίνουμε είτε με κινήσεις που κάνει ο οισοφάγος «σπρώχνοντάς» το προς το στομάχι. Αν αυτές οι καούρες είναι πολύ συχνές σε σημείο να ταλαιπωρούν πολύ τον ασθενή και να μειώνουν την ποιότητα ζωής του, τότε μιλάμε για τη «Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο» (ΓΟΠΝ) ” επισημαίνει το ΕΛΙΓΑΣΤ.

Το ίδρυμα απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις του κοινού που αφορούν τις καούρες.