Πηγή: REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Ιδιαίτερη ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο στο σύνολο των γερμανικών κομμάτων όσο και στις αρχές η συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή στην Κολονία υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel», επικριτές του Ερντογάν, υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δέχονται ηλεκτρονικά μηνύματα μίσους, απειλητικά τηλεφωνήματα, αλλά και παροτρύνσεις να καταδώσουν αντιπάλους της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε αυτό το βεβαρημένο κλίμα πρόκειται να διαδηλώσουν την Κυριακή περίπου 15.000 άτομα, ενώ «αντιδιαδηλώσεις» έχουν προγραμματιστεί από SPD, FDP, Αριστερά και Πράσινους, με το σύνθημα «να σταματήσουμε την ‘Ερντο-τρέλα’».

Τα κόμματα της Γερμανίας έχουν καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά προειδοποιούν ότι «δεν επιτρέπεται να γίνει εργαλείο ώστε η δημοκρατία και το κράτος δικαίου να αντικατασταθούν από μια απολυταρχία υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν». Συγκεντρώσεις έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν και ακροδεξιές ομάδες.

Η διαδήλωση υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν διοργανώνεται από την «Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών», η οποία ήταν και κατά το παρελθόν υπεύθυνη για συγκεντρώσεις του Τούρκου Προέδρου στην Γερμανία.

«Η τουρκική εσωτερική πολιτική δεν έχει θέση σε γερμανικό έδαφος. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτήν, μπορεί ευχαρίστως να εγκαταλείψει τη χώρα μας και να επιστρέψει στην Τουρκία», δήλωσε ο ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ και τόνισε ότι η ελευθερία της άποψης και της διαδήλωσης είναι υψηλό αγαθό και «αυτό θα έπρεπε να πάρει ως παράδειγμα η Τουρκία του Ερντογάν, αλλά αυτή απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αξίες της διαφωτισμένης Ευρώπης».

Υπογράμμισε επίσης ότι «η ελευθερία διαδήλωσης δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εισαγωγή στην Γερμανία τις τουρκικές εσωτερικές διαμάχες».