Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου

Ειδικού Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.

κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της  Βουλής

για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών να παρουσιάσει την πρόταση που κατέθεσε στις 22-12-2015 για τη σύσταση μιας και μόνης εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε από μια βέβαιη και ασφαλή βάση, δηλαδή από την εποχή που η χώρα μας μπήκε στην ΟΝΕ, την εξέλιξη όλων των δημοσιονομικών μεγεθών, αυτών που οδήγησαν την Ελλάδα να έχει ανάγκη προγραμμάτων στήριξης, των γνωστών μνημονίων, και για το πως όλα αυτά εξελίχθηκαν.

Για να μην είμαστε και εμείς συμμέτοχοι σε αυτό το παιχνίδι του επιφανειακού δικομματισμού που συντηρείται για λόγους μικροκομματικούς, θέλουμε να πούμε ότι η ειλικρίνεια κάθε πρόθεσης, όπως καταγράφεται με τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές, κρίνεται κάθε φορά εάν βάζεις και τον εαυτό σου μέσα, εάν αυτή η περίοδος που προτείνεις να διερευνηθεί σε αφορά κιόλας.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι εμείς προτείνουμε να διερευνηθεί η περίοδος 2000-2004, η περίοδος που οδήγησε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται –γιατί η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της-, μια περίοδος που η Ελλάδα είχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και μια περίοδος, αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που η Ελλάδα με την ψήφο της δεν επέτρεψε να επιβληθούν μέτρα στη Γερμανία για παράβαση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας. Ρωτήστε και τον κ. Χριστοδουλάκη, κύριε Υπουργέ – τον έχετε στους προαλειφόμενους για υπουργοποίηση – να σας το επιβεβαιώσει.

Ζητούμε να διερευνηθεί κι αυτή η περίοδος, για να πάμε μετά στην περίοδο από το 2004 μέχρι το 2009, που υπήρξε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που οδήγησε στην ανάγκη των μνημονίων, γιατί η κρίση έφερε τα μνημόνια. Και να δούμε μετά πώς διαχειριστήκαμε εμείς το πρώτο μνημόνιο, πώς ήρθε το δεύτερο μνημόνιο και πώς οδηγηθήκαμε στο τρίτο, επαχθέστερο και κοστοβόρο μνημόνιο.

Αυτή είναι μια συνολική πρόταση, που μπορεί να στηριχθεί σε δημοσιονομικά αξιόπιστα δεδομένα. Θέλετε της Τράπεζας της Ελλάδος; Θέλετε της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που είναι υπό την εποπτεία της Eurostat; Θέλετε του ΚΕΠΕ; Θέλετε οποιουδήποτε άλλου; Για να δούμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Γιατί μέχρι τώρα οι προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές εξαντλούνται σε μια μικροκομματική αντιπαράθεση για μικροκομματικά οφέλη. Αυτό γίνεται.

Βεβαίως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις διαρροές και τα δημοσιεύματα γύρω από τις ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και το plan X έχει μια αξία, γιατί καταλαμβάνει μια περίοδο, μια περίοδο που εμείς λέμε ότι υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή στην ελληνική οικονομία.

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «εμείς φταίμε για όλα;». Προφανώς, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν φταίτε εσείς για όλα. Φταίτε όμως γιατί μια περίοδο, κατά την οποία, μετά από κόπους και θυσίες του ελληνικού λαού πέντε ετών, αχνοφαινόταν μια πορεία εξόδου από την κρίση, όπως την είχαμε δρομολογήσει, εσείς την ανατρέψατε.

Δικαιούμαστε να σας κάνουμε αυτή την κριτική εμείς που υπεστήκαμε το κόστος, όταν εσείς ήσασταν στις πλατείες και οι άλλοι ήταν στα Ζάππεια. Πρώτα εμείς υπεστήκαμε το κόστος, για να μπει η Ελλάδα σε μια τροχιά που θα απέτρεπε μια βίαιη χρεοκοπία.

Θυμίζω ότι στο τέλος του 2014 υπήρξε μια προοπτική ανάπτυξης για το 2015, το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Την βεβαίωναν οι διεθνείς οργανισμοί. Υπήρχαν πρωτογενή πλεονάσματα. Υπήρχε το σχέδιο για έξοδο από τα μνημόνια με την πιστωτική προληπτική γραμμή, με την αξιοποίηση των 11 δισεκατομμυρίων του Τ.Χ.Σ., τα οποία πήραν οι εταίροι μας από τα χέρια του κ. Βαρουφάκη –δεν ξέρω αν το κατάλαβε όταν τα έδωσε ή τα έδωσε ενσυνείδητα-, και με έξοδο στις αγορές.

Αυτό το σχέδιο το ανατρέψατε και πήγαμε σε μια περιδίνηση, η οποία έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα κόστισε 86 δισεκατομμύρια, με τον κ. Ρένγκλιγνκ 100 δισεκατομμύρια, με τον Ινστιτούτο της Λισαβόνας 45 δισεκατομμύρια. Βάλτε τα νούμερα όπως θέλετε. Εγώ λέω 20 δισεκατομμύρια και πάνω απώλεια του ΑΕΠ, 40 δισεκατομμύρια απώλεια καταθέσεων, 12,5 δισεκατομμύρια μέτρα, φόροι και περικοπές δαπανών. Κάντε όπως θέλετε τον λογαριασμό. Μας κόστισε δύο χρόνια με καινούρια βάρη στον λαό, για να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.

Γίνεται μια συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. Θέλω να δείτε τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πώς αυτή η πορεία υπονόμευσε αυτό που φαινόταν ως κατάκτηση, ότι δηλαδή η Ελλάδα είχε κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που ήταν στο 15% του ΑΕΠ και θα χρειαστούν όλα αυτά τα μέτρα για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Προφανώς ο κ. Τσακαλώτος την ξέρει αυτή την μελέτη, την καταθέτω στα Πρακτικά γιατί ενδεχομένως να είναι χρήσιμη στους συναδέλφους της Πλειοψηφίας.

Επίσης, καταθέτω και την πρόταση μας για εξεταστική επιτροπή. Είναι αυτή που ζήτησε ο κ. Λοβέρδος να διανεμηθεί.

Αυτήν την ίδια περίοδο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρξε η ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ένα κόστος τεράστιο. Έχει να κάνει και με τον αφελληνισμό των τραπεζών και με την απώλεια των αξιών του ελληνικού Δημοσίου. Θυμίζω ότι το 2014 μετά την ανακεφαλαιοποίηση η αξία των ελληνικών τραπεζών ήταν 31 δισεκατομμύρια και η αξία των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ήταν 18,5 δισ. Είχαμε την πρόθεση αυτά να τα συζητήσουμε στη Βουλή σε μια επερώτηση που κάναμε στις 30/11/2015, αλλά επειδή όλα λειτουργούν καλά σ’ αυτήν τη Βουλή ουδέποτε συζητήθηκε. Την καταθέτω κι αυτή στα Πρακτικά.

Από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι διαρροές οδήγησαν σε μία θα έλεγα, πολιτική άμυνας το Υπουργείο Οικονομικών. Οι διαρροές, η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη, το βιβλίο του κ. Γκάλμπρεϊθ για τις ευθύνες της Κυβέρνησης, τότε – που είχε ένα διπλό σχέδιο, απ’ ότι φαίνεται, – το οποίο ενδεχόμενα διέλαθε της προσοχής σας – οδήγησε τον κ. Χουλιαράκη στην Επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού της Βουλής να προβεί σε μία εξομολόγηση-απολογία. Διότι πολλοί του έκαναν επίθεση όταν από αυτό το Βήμα είπε «ποιος είναι αυτός ο κ. Γκάλμπρεϊθ;». Το είπε ο κ. Χουλιαράκης, κύριε Υπουργέ. Είπε ο κ. Χουλιαράκης, λοιπόν, στην Επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού της Βουλής ότι «ήταν άλλη η δικιά μας διαπραγματευτική ομάδα, που κουβεντιάζαμε για μια σοβαρή διαπραγμάτευση και ότι ήταν άλλο πράγμα αυτό που έκανε ο κ. Βαρουφάκης». Αν θέλετε να τα μελετήσετε, τα καταθέτω και αυτά για τα Πρακτικά.

Γιατί, προφανώς, δεν μπορείτε να κρύψετε ότι όλοι αυτοί συμμετείχαν σε συζητήσεις για το λεγόμενο Plan X, το οποίο έγινε με εντολή του Πρωθυπουργού. Και φυσικά, αυτή η δολιχοδρομία οδήγησε στο δημοψήφισμα, οδήγησε στη συμφωνία του Ιουλίου και στα σκληρά μέτρα που βιώνει τώρα η χώρα μας.

Άρα, να μελετηθεί αυτή η περίοδος. Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση που καταθέσατε εδώ τον Μάρτη του 2015 για να ερευνηθεί η περίοδος του μνημονίου από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015, δεν είναι μια καλή ευκαιρία, τώρα που συζητούμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, να επανέλθει συμπληρωμένη με αυτό που δεν τολμάτε να πείτε;

Και εδώ είναι το μέγα ερώτημα. Δεν τολμάτε να πείτε για το πώς η Ελλάδα έφτασε το 2009 να έχει αυτά τα ελλείμματα και αυτό το χρέος που κατέστη μη εξυπηρετούμενο.

Διότι στην προηγούμενη πρότασή σας, που είχατε καταθέσει 5-9-2012, κύριε Μαντά και κύριε Φάμελλε, που εκπροσωπείτε την πλειοψηφία, κάτι ψελλίσατε για την κρίση του 2008. Τις λέξεις «Καραμανλής» και «Νέα Δημοκρατία» δεν τις βάλατε στο στόμα σας. Τώρα, το 2015, στην πρόταση που καταθέσατε, είναι ως να μην υπήρχε αυτή η περίοδος στην ελληνική πολιτική ζωή, ως να μην υπήρχαν αυτά τα πρόσωπα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28-3-2014, που μιλάει για τις «στατιστικές λαθροχειρίες», την έχετε υπόψη σας; Την έχετε όμως υποστηρίξει. Θυμάμαι, όταν ήρθαν εδώ οι Αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ομάδας εργασίας, για να κρίνουν πώς συμπεριφέρθηκε η τρόικα -που είναι αποτέλεσμα αυτού του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- υποστηρίξατε αυτήν την ομάδα εργασίας.

Επιλεκτικά κάνετε την πολιτική σας; Δεν έχετε διαβάσει τη σελίδα 8, που λέει πώς παραποιήθηκαν ιστορικά τα στοιχεία από το 2007, το 2008, το 2009, για να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε; Ξεχάσατε, κύριοι συνάδελφοι, ότι ο κ. Μπαρόζο, ο ομογάλακτος συντηρητικός του κ. Καραμανλή, έβγαλε την Ελλάδα από την επιτήρηση το 2007, ακριβώς για να κάνει εκλογές εν μέσω πυρκαγιών ο κ. Καραμανλής και να τις κερδίσει κινδυνολογώντας; Κι αμέσως μετά, η Ελλάδα, βεβαίως, μπήκε σε επιτήρηση.

Θα πάρετε, λοιπόν, την ευθύνη σας για να συζητήσουμε επί της ουσίας όλα αυτά τα πράγματα και να κλείσουμε μία περίοδο με αντικειμενικότητα και με ειλικρίνεια;

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η περίοδος, 2000-2004, που ήταν η καλύτερη της Ελλάδας και την οποία παρέλαβε να διαχειριστεί ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του, κατέληξε το 2009 να έχει ελλείμματα 35 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση, 15,4% του ΑΕΠ, και χρέος 320 δισεκατομμύρια, με σπατάλες, μειώσεις εσόδων, αυξήσεις δαπανών και τα γνωστά δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή, δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, που μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν.

Έτσι, λοιπόν, τίθενται τα θέματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Λύνονται με ειλικρίνεια και όρους ιστορικής αντικειμενικότητας με βάση τα στοιχεία αν έχετε βέβαια την πολιτική βούληση να πάρουμε μια τέτοια απόφαση.

Άκουσα τον εισηγητή της Πλειοψηφίας –απουσιάζει- που μίλησε για το παραμύθι με τους δράκους. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, θέλετε να συντηρείτε τους δράκους και τα φαντάσματα για να τσαλαβουτάτε επιλεκτικά και να δημιουργείτε ένα κλίμα αντιπαράθεσης με τον άλλο εταίρο του μικρού δικομματισμού σε αυτό το παιχνίδι της εξουσίας και να συντηρούμε αυτές τις ψευδολογίες που έχουν κάνει τον λαό να λοιδορεί την πιο δημιουργική περίοδο της χώρας, την ιστορικά πιο μακρόχρονη ειρηνική περίοδο, την μεταπολίτευση; Αυτό θέλετε να κάνετε;

Για να δικαιώνετε τις πολιτικές σας έναντι αυτών που κατέστρεψαν την Ελλάδα, αλλά να τους  χρησιμοποιείτε επιλεκτικά;

Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Και επειδή ο κ. Τσίπρας χθες μίλησε για την αλλαγή της σελίδας, η αλλαγή της σελίδας δεν γίνεται έξω στο προαύλιο της Βουλής, η αλλαγή της σελίδας γίνεται εδώ με τη συνεννόηση του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων.

Διότι μόνο έτσι θα πάμε σε μια μεταπολίτευση με όρους και προϋποθέσεις που θα καταξιώνει τους θεσμούς, έναντι της λοιδορίας που έχουν υποστεί και με δική σας ευθύνη, που πολλές φορές η ρητορική σας ήταν ίδια με της άκρας δεξιάς απέναντι στην ιστορία του πολιτικού συστήματος με όλες αυτές τις λοιδορίες και τις συκοφαντίες.

Αν, λοιπόν, θέλετε εδώ είμαστε. Εμείς, έτσι κι αλλιώς έχουμε το πλεονέκτημα που δεν έχετε εσείς. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα γιατί: Πρώτον, θέτουμε εξεταστική επιτροπή που έχει και τους εαυτούς μας. Δεύτερον, έχουμε ψηφίσει όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Και του ΣΥΡΙΖΑ την ψηφίσαμε και θα ψηφίσουμε και της Νέας Δημοκρατίας τώρα.

Ψηφίσαμε κατ’ αρχάς την πρόταση για εξεταστική επιτροπή που αφορούσε το ίδιο μας το κόμμα που την κάνατε για τους γνωστούς λόγους που την κάνατε.

Άρα, με αυτό το πλεονέκτημα που αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα στην πολιτική, να βάζεις και τον εαυτό σου μέσα στην κρίση της ιστορίας, σας καλώ να συμφωνήσουμε για να αλλάξουμε τη σελίδα, αλλιώς θα μείνετε σε αυτήν την ψεύτικη αντιπαράθεση που αναπαράγει κάτι το οποίο υποτίθεται όλοι θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά, δυστυχώς, με τις πρακτικές μας όχι απλά δεν το αλλάζουμε αλλά το αναπαράγουμε.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.