Σίγουρα δεν είναι η πρώτη, ίσως όχι και η τελευταία προσπάθεια πραξικοπήματος στην γειτονική Τουρκία αφού το  θέατρο των επιχειρήσεων αλλά και ζυμώσεων είναι στην Κωνσταντινούπολη…Μια ανάσα δρόμος από την Χώρα μας. Άρα, μετά τους Κούρδους, τους Ρώσους και τους Αμερικάνους, είμαστε εμείς ως Χώρα άμεσα ενδιαφερόμενη. Η μέχρι τώρα παρακολούθηση των γεγονότων μιλούσε για εκτόνωση της όλης κατάστασης στο Αιγαίο.

Όταν άρχισαν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες νωρίς το βράδυ της Παρασκευής και ήταν κάπως θολές και συγκεχυμένες, όχι ότι ακόμη ξεκαθάρισε το τοπίο και οι ώρες πού έρχονται ίσως βγάλουν στο φώς της δημοσιότητας το πραγματικό παρασκήνιο, αρχίσαμε να αναζητούμε ποιος κρύβετε πίσω από το πραξικόπημα ξεκινώντας από του γείτονες της Τουρκίας τους Ρώσους.

Το απορρίψαμε γιατί αυτομάτως θα ερχόταν σε μετωπική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ που ήδη έχει εγκατασταθεί στη Μεσόγειο με πρόσχημα το μεταναστευτικό. Οι οικονομικές συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας είναι τεράστιε και κανένας με ευκολία δεν θα τις διακινδύνευε.

Με το θέμα της Συρίας αρχίζουν και γίνονται ποιο ήπιες θα έλεγα οι σχέσεις τους.

Η συμμαχία της Τουρκίας με το Ισραήλ επίσης θα ήταν ένα μελλοντικό αγκάθι.

Θα στηριζόταν από τη  Ρωσία ένα πραξικόπημα γιατί ο Πούτιν δεν «γουστάρει» τον Ερντογάν; Μάλλον όχι.

Όταν ο Πούτιν έχει να διαχειριστή μία υπερδύναμη όπως είναι αυτή της Ρωσίας, σίγουρα δεν διακινδυνεύεις να τα τινάξεις όλα στον αέρα. Είναι όμως βέβαιο ότι ο Πούτιν και η Ρωσία γνώριζε τι πρόκειται να επακολουθήσει. Αν δεν το γνώριζε τότε κακό της… κεφαλής των πραξικοπηματιών. Ο λόγος είναι απλός. Δεν ξεκινάς να κάνεις πραξικόπημα και δεν διασφαλίζεις την ύπαρξη σου σε μία περιοχή που συνορεύεις με την Ρωσία η οποία ψάχνει ασφαλή δίοδο προς το νότο.

Άρα, οι πραξικοπηματίες ή δεν ήξεραν να κάνουν πραξικόπημα ή… δεν ήταν πραξικόπημα αυτό που ξεκίνησαν.

Σε συνδυασμό με το παραπάνω αυτό που ξεκίνησε, κατά κοινή ομολογία,  δεν θύμιζε πραξικόπημα, τουλάχιστον από τις πρώτες εικόνες που άρχισαν να καταγράφονται και που έδειχναν ότι σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία δεν θα στήριζε ένα πραξικόπημα.

Η επόμενη σκέψη μας πήγε στην C.I.A η οποία είναι «μανούλα» σε τέτοιες καταστάσεις. Η ερώτηση γιατί να το κάνει δεν είχε απαντήσεις. Να δεχτούμε ότι οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Μπορεί να σταθεί…αλλά έδωσαν στην Τουρκία πολλά και πλούσια ανταλλάγματα.

Αν γινόταν Κουρδικό κράτος αυτό θα γινόταν στα όρια του Ιράκ και της διαλυμένης Συρίας άρα η εδαφική ακεραιότητα ήταν διασφαλισμένη. Σαφώς και θα δινόταν μία σχετική αυτονομία στους Κούρδους της Τουρκίας αλλά αυτό δεν θα επηρέαζε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Ενισχύθηκαν οι θέσεις της με τους Αμερικανορωσικούς αγωγούς ενέργειας…Η σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ τις δίνει πρόσβαση στην μεταφορά ενέργειας από την Μεσόγειο άρα…μετά από αυτές τις σκέψεις, δεν χωρά παρέμβαση της CIA σε αυτό το πανηγύρι.

Οκ. Χύθηκε και λίγο αίμα. Όμως πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.

 

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σαν να περίμενε κάτι; Τι ακριβώς; Αυτά που έβγαζε με τις δηλώσεις του έδειχναν φόβο και ΄΄εκπληξη… Σίγουρα φοβήθηκε αφού φάνηκε ότι ήθελαν νεκρό αυτόν και την οικογένεια του βομβαρδίζοντας τον χώρο που παραθέριζε, από την άλλη όμως προφανώς καταγράφηκε η έκπληξη στο πρόσωπο του.

Γιατί; Για…να μην αποκαλυφθεί κάτι; Τι ακριβώς; Χάθηκε ο έλεγχος;

Και εκεί ποια, είναι που χάνεται η συνοχή.

Δεν είναι περίεργο που η «αδελφή» Γερμανία δεν του έδωσε άσυλο;

Άρα σε αναμονή των «αποτελεσμάτων» αυτού του «περίεργου» πραξικοπήματος.

Το ερώτημα είναι ποια δημοκρατία πήγε να προστατεύσει ο Λαός βγαίνοντας στο δρόμο και όλως περιέργως, στο αεροδρόμιο πήγαν οι οπαδοί του…

Konstantinople-1021x580

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ανακτά τον έλεγχο, λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση ομάδας του τουρκικού στρατού ότι κατέλαβε την εξουσία στη χώρα και ότι «επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος» σε όλη την επικράτεια. «Το πραξικόπημα απετράπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ Νουχ Γιλμάζ.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην Τουρκία λίγες ώρες από τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός με άρματα μάχης βγήκε στους δρόμους της γειτονικής χώρας και επιχείρησε να αναλάβει στην εξουσία. Η μεγάλη ανατροπή στα σχέδια των πραξικοπηματιών σημειώθηκε τη στιγμή που πολίτες, ακολουθώντας την προτροπή του Τούρκου προέδρου, βγήκαν στους δρόμους και αντιστάθηκαν. Συνολικά συνελήφθησαν 336 πραξικοπηματίες, ενώ 60 άνθρωποι είναι νεκροί.

Ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέδωσε την εξουσία και επέστρεψε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ που κατακλύστηκε από κόσμο, την ώρα που το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι στην Άγκυρα ακούγονταν εκρήξεις από το κοινοβούλιο και εκδηλώνονταν δραματικές εξελίξεις.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Έκκληση Τουσκ για επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η Τουρκία στη συνταγματική τάξη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος..

«Η Τουρκία είναι ένας εταίρος-κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου» δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Μογγολία.

Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή και το Βερολίνο στηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Άγκυρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Reuters: Υποστηρικτές του Ερντογάν επιτέθηκαν σε πραξικοπηματίες που παραδόθηκαν

praxikopima_474_355

Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιηήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Οι πραξικοπηματίες στις ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν πως εξακολουθούν να μάχονται

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Διορισμό προσωρινού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Τον διορισμό ενός προσωρινού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος φέρεται ότι ειναι κρατούμενος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, διορίσθηκε σ’ αυτό το ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη του στρατηγού Ακάρ.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έχει συλληφθεί όμηρος.

Cnn Turk: Συλλήψεις 336 ατόμων για την απόπειρα πραξικοπήματος – Τουλάχιστον 60 νεκροί

Τη σύλληψη 336 ατόμων μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το Cnn Turk.

Λίγο νωρίτερα, το κανάλι μετέδωσε ότι περίπου 50 στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτό παραδόθηκαν στη Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος έκανε παράλληλα γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν συνολικά 60 άνθρωποι.

Πραξικοπηματίες στρατιώτες παραδόθηκαν στη γέφυρα του Βοσπόρου

stratos111_509_355

Σχεδόν 60 στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία, παραδόθηκαν σε οπλισμένους αστυνομικούς σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου σήμερα, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πριν από λίγο.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN Türk.

Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι αεροσκάφος έριξε βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε.

Ερντογάν: Θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα της προδοσίας τους

Δηλώσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν. Ανακοίνωσε πως αμέσως μετά την αναχώρησή του από τη Μαρμαρίδα, οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την περιοχή που βρισκόταν.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «μία μειοψηφία που δυστυχώς έβαλε εναντίον της ενότητας της χώρας» και τόνισε πως «πρόκειται για κίνηση προδοσίας και αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα θα τιμωρηθούν πληρώνοντάς το πολύ ακριβά».

Ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος «θα σταθεί αφορμή για να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αυτή τη στιγμή πάνω από το αεροδρόμιο πετούν F-16. Για ποιο λόγο αγοράσαμε αυτά τα αεροσκάφη; Για να υπερασπιστούμε τη χώρα εναντίον των εχθρών. Αυτοί όμως πετούν τώρα με τα αεροσκάφη αυτά και εμποδίζουν τους ταξιδιώτες να προσγειωθούν, και απειλούν τον Πρόεδρο της χώρας».

Ο Ερντογάν είπε πως οι πραξικοπηματίες έχουν συλλάβει τον γενικό γραμματέα της προεδρίας της δημοκρατίας. Τόνισε πως έχει αρχίσει η διαδικασία σύλληψης αξιωματικών.

«Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος Πρόεδρος. Είμαστε επί του καθήκοντος» είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Το τέλος θα είναι αίσιο».