Συστατικά:

2,2 κιλά κεράσια
1.300 γρ. ζάχαρη καστανή
Χυμό από ένα λεμόνι
200 γρ. ρούμι
2 κουτ. γλ. τριμμένο κάρδαμο
Οδηγίες:

Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Με το ειδικό εργαλείο ή με μία γιαγιαδίστικη φουρκέτα βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια επάνω από την κατσαρόλα που θα φτιάξουμε την μαρμελάδα ώστε να πέφτουν μέσα όλοι οι χυμοί.
Προσθέτουμε την ζάχαρη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με τα κεράσια και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συχνά και αφαιρώντας τους αφρούς.
Εμάς η μαρμελάδα, μας αρέσει να έχει μεγάλα κομμάτια, δεν λιώνουμε καθόλου τα κεράσια.

glyko-kerasi_0

Εάν εσείς θέλετε μία πιο βελούδινη μαρμελάδα πρέπει να λιώσετε τα κεράσια ή να τα περάσετε από μούλτι.
Αφήστε την μαρμελάδα να βράσει για σαράντα λεπτά περίπου και στο τέλος προσθέστε το ρούμι το λεμόνι και το κάρδαμο.
Δοκιμάστε το δέσιμο της βάζοντας λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και περάστε το δάκτυλο σας στην μέση.
Εάν η μαρμελάδα δεν ενωθεί είναι έτοιμη και σωστά δεμένη.
Βάζετε τα πλυμένα βάζα και τα καπάκια να αποστειρωθούν για 30 λεπτά στους 100 βαθμούς στο φούρνο και βάζετε την ζεστή μαρμελάδα στα καυτά βάζα.
Κλείνετε τα βάζα, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Η μαρμελάδα σας θα κρατήσει έτσι αρκετό καιρό εκτός ψυγείου αλλά όταν ανοίξετε ένα βαζάκι θέλει οπωσδήποτε να μπει στο ψυγείο.

Scan00021-265x168-1