Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα το 4ο Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation).

Το Φόρουμ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, αποτελεί κάθε χρόνο το κυριότερο πεδίο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς και του εσωτερικού, διευκολύνοντας να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών κατά τα διεθνή πρότυπα.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες αλλά και ξένοι επιστήμονες, δίνοντας ώθηση στην μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, προωθούνται η λειτουργία νέων κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών, οι συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και οι αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων, πράγμα που αποτελεί αντίβαρο στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain).

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, θα παρουσιασθούν οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των βιοεπιστημών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.