Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και η απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ε.Ε. δεν θα επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ανακοίνωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη Διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει η «Deutsche Welle», η κα Μέρκελ είπε μεταξύ άλλων πως «η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών παραμένει ανοιχτή ακόμη και μετά το βρετανικό ”όχι”» και πρόσθεσε πως «αυτό δεν έχει αλλάξει μετά την απόφαση της Μ. Βρετανίας».

Στη Διάσκεψη του Παρισιού μετείχαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων έξι κρατών των δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου καθώς επίσης και εκπρόσωποι κρατών της Ε.Ε. -ειδικότερα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά σχετική διάσκεψη. Η πρώτη είχε διεξαχθεί στο Βερολίνο το 2014 και η δεύτερη στη Βιέννη το 2015. Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν, εκτός από την ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, θέματα όπως η οικονομική συνεργασία και η διαχείριση του προσφυγικού.

Εμβάθυνση πριν από τη διεύρυνση;

Στην ανταπόκρισή της η Deutsche Welle αναφέρει πως τo μήνυμα που θέλησε να στείλει η διάσκεψη προς πάσα κατεύθυνση ήταν σαφές: η διεύρυνση της Ε.Ε. δεν θα ανακοπεί και υπό αυτό το πρίσμα οι βαλκανικές χώρες έχουν ακόμη ευρωπαϊκή προοπτική. Ωστόσο, πόσο γρήγορα μπορεί αυτή να επιτευχθεί μετά το μεγάλο σοκ που προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος; Είναι γεγονός, πάντως, ότι στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι συγκρατημένο. Άλλωστε, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι της άποψης ότι τη δεδομένη στιγμή η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέλη. Ο ίδιος πιστεύει ότι η εμβάθυνση της Ένωσης θα πρέπει να προηγηθεί της όποιας περαιτέρω διεύρυνσης.

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση η ενταξιακή διαδικασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους όρους που έχουν τεθεί. «Και ως προς αυτό κάθε χώρα έχει φτάσει σε διαφορετικό σημείο» ανέφερε. Από τη μεριά της η επιτετραμμένη για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία της διεύρυνσης. Επί του πρακτέου, στο πλαίσιο της διάσκεψης ανακοινώθηκε και επισήμως ότι η Σερβία μπορεί να ανοίξει ήδη δύο κρίσιμα κεφάλαια – τα κεφάλαια 23 και 24- στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η Ε.Ε. είναι ο τόπος εκείνος όπου μπορεί να διασφαλιστεί καλύτερα το μέλλον του λαού και της χώρας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ζητούμενο η ένταξη

Eδώ και χρόνια η οικονομία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι κατακερματισμένη. Ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. Πολλοί νέοι αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ σε πολλές χώρες εξ αυτών τα ανεξάρτητα ΜΜΕ βρίσκονται υπό πίεση. Στο μεταξύ η προσφυγική κρίση όξυνε εκ νέου τα πνεύματα μεταξύ Σερβίας και Κροατίας.

Η κοινή πλεύση προς την Ε.Ε. θα έδινε σίγουρα ώθηση στην ειρηνική γειτνίαση των χωρών αυτών, σε πολλές εκ των οποίων τα τραύματα του πολέμου είναι ακόμη νωπά. Στα θετικά, πάντως, αποτελέσματα της διάσκεψης στο Παρίσι συγκαταλέγεται η συμφωνία για την προώθηση κοινών προγραμμάτων για τη νεολαία των βαλκανικών χωρών, στο πρότυπο των καθιερωμένων γαλλογερμανικών προγραμμάτων ανταλλαγής. Για πολλούς η επιτυχής έκβαση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας θα μπορούσε να είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, εκπέμποντας μηνύματα αισιοδοξίας για το ευρωπαϊκό μέλλον, καταλήγει η «Deutsche Welle».