Με την ιδιότητα πλέον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ξάνθης και Ροδόπης ο βουλευτής Δ. Σταμάτης ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πότε θα καταγραφούν οι ζημιές που έγιναν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον τελευταίο καιρό τους αγρότες του νομού για να αποζημιωθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Untitled XASAPIS 5 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Μη καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν πρόσφατα οι αγρότες στον Νομό Ξάνθης».

Την Τρίτη 14/6/2016 ένα πρωτοφανές για την περιοχή καιρικό φαινόμενο έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αβδήρων του Νομού Ξάνθης. Έντονη χαλαζόπτωση, ραγδαία βροχόπτωση ακόμη και το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου μέσα σε λίγα λεπτά προξένησαν καταστροφές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.Σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι πολίτες της Περιφέρειας μας πλήττονται έντονα από την οικονομική κρίση. Οι καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές είναι εκτεταμένες. Ξεριζώθηκαν δέντρα, τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ υπέστησαν βλάβες και τα καιρικά φαινόμενα ήταν τόσο έντονα που κατέστρεψαν ακόμη και το τοπικό νεκροταφείο.

Ιδιαίτερα εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, μεαποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.                                      Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, δεν έχουν εμφανισθεί οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν καλύπτει πλέον τις μετακινήσεις τους προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός;

  1. Τι προτίθεται άμεσα να πράξει προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες;
  2. Αντιλαμβάνεται την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες εξ΄αιτίας των αποφάσεων του;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Σταμάτης Δημήτριος, Bουλευτής Επικρατείας

 

Κασαπίδης Γεώργιος, Βουλευτής Κοζάνης