ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα

Για τη βάση
1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 σφηνάκι κονιάκ
30 μπισκότα τύπου digestive
Για τη κρέμα
250 γρ. ανθότυρο ανάλατο
250 γρ. ξινομυζήθρα
2 κουτ. σουπ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
Για τη μαρμελάδα
1 κιλό ντομάτες κόκκινες ή κίτρινες
2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο ή πιπέρι τόνγκα
Εποχές:
Οκτώβριος, Σεπτέμβριος, Αύγουστος, Ιούλιος, Ιούνιος, Μάιος, Απρίλιος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Παίρνετε έξι μικρά στρογγυλά τσέρκια, διαμέτρου περίπου 4-5 εκ. ή ένα τσέρκι στρογγυλό διαμέτρου περίπου 16 εκ.

2. Βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων τα μπισκότα και την κλείνετε. Χτυπάτε από πάνω τα μπισκότα με ένα πλάστη ώστε να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. Αδειάζετε τα τριμμένα μπισκότα σε ένα μπολ και προσθέτετε λιωμένο το βούτυρο και το κονιάκ. Δουλεύετε με το χέρι σας μέχρι να ομογενοποιηθούν το βούτυρο μαζί με τα μπισκότα και να πάρετε ένα μείγμα που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.

3. Μοιράζετε με ένα κουτάλι το μπισκότο στις βάσεις από τα τσέρκια και πιέζετε με την ανάποδη μεριά του κουταλιού ή μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ώστε να είναι ομοιόμορφο.

4. Φτιάχνετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το ανθότυρο, με την ξινομυζήθρα, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Δουλεύετε τα υλικά με το μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους και τοποθετείτε στο ψυγείο.

5. Φτιάχνετε τη μαρμελάδα ντομάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό βάζετε τις ντομάτες μέχρι να φουσκώσει η επιδερμίδα του και στη συνέχεια αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζετε με ένα μικρό μαχαίρι. Κόβετε το σημείο που βρίσκεται το κοτσάνι και μετά τις κόβετε στη μέση κάθετα. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τους σπόρους και τοποθετείτε τις ντομάτες σε ένα τρυπητό σκεύος. Τις ζυμώνετε με τα χέρια σας έτσι ώστε να σπάσουν οι ντομάτες σε χοντρά κομμάτια. Βάζετε τις ντομάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τη ζάχαρη και τον γλυκάνισο, αφήνοντας να μαριναριστούν για 2 ώρες περίπου.

6. Στη συνέχεια, βάζετε το μείγμα σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα χωρίς καθόλου νερό και βράζετε για 10′ σε δυνατή θερμοκρασία, χαμηλώνοντας στη συνέχεια τη θερμοκρασία, βράζοντας για άλλα 15′. Αφήνετε να κρυώσει για 12 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσετε.

7. Μοντάρετε το γλυκό: γεμίζετε τα τσέρκια με το μείγμα της γέμισης κατά τα ¾ και βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν για 3-4 ώρες. Αφαιρείτε τα τσέρκια και σερβίρετε με μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα ντομάτα.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Η συγκεκριμένη μαρμελάδα της φωτογραφίας περιέχει πιπέρι τόνγκα, ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό σε γεύση και άρωμα που θυμίζει πικραμύγδαλο. Δοκιμάστε το και με άλλη μαρμελάδα ή με ένα απλό γλυκό του κουταλιού βύσσινο .

Scan00021-265x168-1