Με έκδηλη την ανησυχία οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την απόφαση των πολιτών του Η.Β. για την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαφώς και δεν μπορούν να προεξοφλήσουν τι θα γίνει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα και θα φανούν τα πρώτα δείγματα συμπεριφοράς απέναντι στο ευρώ και την στερλίνα. Ήδη οι προθέσεις των αγορών φάνηκαν με τον χρυσό να παίρνει “τα πάνω του” και αυτό σημαίνει “πόλεμος” όχι κατ ανάγκη με στρατιωτικές παρεμβάσεις.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΗΡΕΜΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ;

Μπορεί τα οικονομικά όργανα της Ε.Ε. να δηλώνουν ότι υπάρχουν αποθέματα για να στηριχθεί το ευρώ, όμως πόσο μεγάλη ζημιά αναμένετε;

Α.Π.

Untitled XASAPIS 5

Σε έναν εντατικό κύκλο επαφών επιδίδεται από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αναγκάζεται να προσαρμόσει την ατζέντα της με γνώμονα το δημοψήφισμα στη Βρετανία, με στόχο να ορίσει μια νέα πορεία για τους Ευρωπαίους και να προετοιμάσει τη ζωή χωρίς τη Βρετανία:

Να καθησυχάσει τις αγορές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να «παράσχει επιπλέον ρευστότητα» εφόσον καταστεί αναγκαίο. Ενώ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει, η ΕΚΤ θεωρεί πως το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι «ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας».

Όσο το δυνατόν πιο σύντομα η έναρξη διαπραγματεύσεων

Η Βρετανία πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησής της από την ΕΕ «όσο το δυνατόν συντομότερα» επέμειναν σήμερα οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών που ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κατάστασης αναποφασιστικότητας.

«Είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις σύντομα» υπογράμμισαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Στη Γερμανία

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συγκάλεσε μια μίνι σύνοδο τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, με τη συμμετοχή και του Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να «αναλύσουν την κατάσταση με ηρεμία κι αυτοσυγκράτηση».

Δύο ημέρες νωρίτερα, το Σάββατο, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών μελών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία) θα συναντηθούν για να συζητήσουν το ζήτημα.

Ένα γαλλογερμανικό σχέδιο;

Πολλές πηγές επισημαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μια πρωτοβουλία εκ μέρους του Βερολίνου και του Παρισιού βρισκόταν υπό επεξεργασία με στόχο να δοθεί μια νέα προοπτική στην ΕΕ.

Το Παρίσι θα αναλάβει μια «πρωτοβουλία προκειμένου η Ευρώπη να επικεντρωθεί στα ουσιώδη» υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάνοντας λόγο για «την ασφάλεια», «τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης», «την οικονομική και κοινωνική αρμονία», όπως επίσης «την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη δημοκρατική διακυβέρνησή της».

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού Γαλλία- Γερμανία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι αναμένει από τις δύο χώρες «να λάβουν πολύ ξεκάθαρες θέσεις».

Διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μια συνεδρίαση των 28 επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο να εξεταστεί η εφαρμογή στην πράξη του Brexit. Ακόμα και πριν από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, στελέχη της Κομισιόν είχαν κληθεί να αναβάλουν τα σχέδια των διακοπών τους για τον Ιούλιο προκειμένου να μην καθυστερήσουν καθόλου οι έντονες διεργασίες στην Επιτροπή.

Έκτακτη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι Βρετανοί ευρωβουλευτές καταλαμβάνουν 73 εκ των 751 εδρών συναντήθηκαν σήμερα το πρωί.

Ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη 28 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί ένα ψήφισμα με τον οποίο θα καλείται ο Ντέιβιντ Κάμερον να «ενεργοποιήσει» όσο το δυνατόν συντομότερα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου.

Σύνοδος στις Βρυξέλλες

Μια σύνοδος της ΕΕ έχει προγραμματιστεί την 28η και 29η Ιουνίου στις Βρυξέλλες μεταξύ με κεντρικό θέμα το Brexit.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 κρατών μελών, την 28η Ιουνίου θα υπάρξει μια παρέμβαση του Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη από τον Ντόναλντ Τουσκ σήμερα.

Την 29η Ιουνίου, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα έχουν μια «ανεπίσημη» συνεδρίαση για να «συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικής φύσης επιπτώσεις του Brexit», ήτοι τις ρήτρες και όρους της αποχώρησης της Βρετανίας και κατόπιν το μέλλον μιας ΕΕ «των 27» κρατών μελών.

Ραντεβού στη Μπρατισλάβα

Η Σλοβακία αναμένεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μετά την Ολλανδία, την 1η Ιουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων από την Μπρατισλάβα οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα μεταβούν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας στο πλαίσιο της παραδοσιακής επίσκεψης κατά την έναρξη μιας προεδρίας. Η οργάνωση του Brexit θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας.