Την ελπίδα, «η Ευρώπη να μείνει ενωμένη», αλλά και τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζο Κοξ, εξέφρασε από τα Ιωάννινα χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του σε κομματική εκδήλωση.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως οι πολιτικοί συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν με αγώνες, κοινωνικούς, πολιτικούς και όχι με αίμα, γιατί η βία φέρνει βία και δεν έχει χρώμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισε και τα εξής: «Ένα τραγικό γεγονός συγκλονίζει την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο. Η δολοφονία μιας νέας γυναίκας και μητέρας δύο παιδιών, βουλευτού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας. Ένα βάρβαρο γεγονός, που επιβεβαιώνει, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, το πού μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, η πόλωση, η διχόνοια.

Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Τζο Κοξ. Η σκέψη μας, είναι κοντά στα δύο παιδιά της, τους δικούς της. Και βεβαίως, να εκφράσω την ελπίδα, η Ευρώπη να μείνει ενωμένη.

Ας αναλογιστούμε ότι αυτό το πρωτόγνωρο μεταπολεμικό δημοκρατικό εγχείρημα, που σταδιακά μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν αποτέλεσμα της τραγικής εμπειρίας σημαντικών ανθρώπων με όραμα, που βίωσαν τα δεινά του δεύτερου μεγάλου πολέμου και μας άφησαν μια μεγάλη παρακαταθήκη: Να συζητούμε, αντί να πολεμούμε».