Ο ανεμοστρόβιλος της 13ης Ιουνίου 2016 που συνοδεύτηκε από χαλάζι ξεσπίτωσε πάνω από 25 οικογένειες της Γενισέας, λόγω των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε στις κατοικίες τους, προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές στο κοιμητήριο, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής και έπληξε ανεπανόρθωτα καλλιέργειες ακτινιδίων, ροδάκινων και ροδιών.

Untitled XASAPIS 5

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή, μιας και στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι τρεις ανεμοστρόβιλοι έχουν πλήξει τμήματα της πεδινής Ξάνθης προκαλώντας καταστροφές σε οικισμούς τόσο του Δήμου Αβδήρων (Παλαιό Κατράμιο) όσο και του Δήμου Τοπείρου (Δέκαρχο και Μάγγανα).

Η καταστροφή θα επιφέρει μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, τη στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, με τα χαράτσια και τους φόρους, αλλά και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και δεν δίνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών.

Τα στοιχεία της φύσης παραμένουν ένας ανίκητος αντίπαλος του αγρότη. Η όποια προστασία τους από τη μεριά της πολιτείας (προστασία του ΕΛΓΑ) παραμένει ανεπαρκής. Και φυσικά όλοι οδηγούνται στη “μέγγενη” των βασικά άδικων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και συνεπώς των πολύ χαμηλών αποζημιώσεων. Η αρνητική εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από καθυστερήσεις και αδικίες από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ σίγουρα δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους. Ο ΕΛΓΑ, με τον αντι-ασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, δημιούργησε αποθεματικό “χαρατσώνοντας” και τους καλλιεργητές της περιοχής χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Με αφορμή την καταστροφή από τη θεομηνία ξανάρχεται στην επιφάνεια η πρόταση του ΚΚΕ για έναν άλλο ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Ο νόμος για τον ΕΛΓΑ καθόλου δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών.

«Η οριστική επίλυση των ζητημάτων αυτών δεν μπορεί να βρίσκεται σε έναν άναρχο δρόμο ανάπτυξης που το μόνο που προτάσσει είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτείται άλλη κοινωνική οργάνωση, όπου τα κλειδιά της οικονομίας και ο πλούτος θα ανήκουν στο λαό και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, θα αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι υπαρκτές δυνατότητες για να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής και διαχείρισης που θα ικανοποιούν τις κοινωνικές ανάγκες για οικισμούς και καλλιέργειες».

Η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων:

  • Να γίνουν έγκαιρα εκτιμήσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές και να ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
  • Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Αβδήρων για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί στις καλλιέργειες τους, από την κακοκαιρία, για τους αγρότες, αλλά και στους ιδιώτες που έχουν υποστεί καταστροφές στις κατοικίες τους.
  • Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς.
  • Καταβολή ικανής οικονομικής ενίσχυσης στις οικογένειες που επλήγησαν.
  • Να παγώσουν τα χρέη σε εφορίες, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους οργανισμούς. Πάγωμα των διαδικασιών κατάσχεσης, για όσο χρόνο χρειαστεί για αποκατασταθούν οι ζημιές.
  • Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
  • Να δοθεί, προκαταβολικά, το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα επανασποράς σε όσους αγρότες θελήσουν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους και να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν σε σχέση με εκείνο που θα εισέπρατταν αν δεν είχε πληγεί από τη θεομηνία η παραγωγή τους.
  • Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές -και όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- στο σύστημα προστασίας από ανεμοστρόβιλους, χαλάζι κ.λπ.

 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ