Αλληλέγγυοι προς τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος δήλωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος του HDP κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς για να συζητήσει με τους Ευρωβουλευτές την άρση ασυλίας των Βουλευτών του κόμματός του και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο κ. Ντεμιρτάς στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε πως η Τουρκία βαδίζει στην οικοδόμηση ενός μονοκομματικού κράτους υπό την κυριαρχία του κ. Ερντογάν. Όπως υπογράμμισε «το Σύνταγμα βρίσκεται ουσιαστικά σε αναστολή καθώς καθημερινά πολίτες διώκονται για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία της σκέψης και σε πολλές πόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας τους τελευταίους 6 μήνες»

Παράλληλα, επισήμανε πως «στόχος του ίδιου και του κόμματός του είναι η ειρήνευση με τους Κούρδους και επαναφορά του Κράτους Δικαίου». Για το λόγο αυτό, δεν θα φύγει από την Τουρκία αλλά θα μείνει για να παλέψει ακόμα και μέσα από τη φυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντεμιρτάς διώκεται για 93 αδικήματα όπως η χρήση της Κουρδικής γλώσσας κατά τη διάρκεια δημόσιων ομιλιών, ή η προσβολή του προσώπου του κ. Ερντογάν και κινδυνεύει συνολικά με 465 χρόνια φυλάκισης.

Ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Ανδρουλάκης, αφού εξέφρασε την συμπαράστασή του και τη στήριξή σε κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος ζήτησε να μάθει ποια είναι η άποψή του για την προσφυγική κρίση και την κρίση στην Συρία.

Απαντώντας ο κ. Ντεμιρτάς τόνισε πως είναι απαραίτητη η ειρήνευση στην περιοχή και κατέκρινε την Τουρκία για τη βοήθεια που παρέχει ακόμα και τώρα σε οργανώσεις όπως η Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος. Σημείωσε επίσης την ανάγκη στήριξης των Κούρδων μαχητών στη Συρία οι οποίοι αποτελούν μία αξιόπιστη δύναμη που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος. Τέλος εξέφρασε την πίστη του στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας καθώς όπως δήλωσε οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μοχλό πίεσης για τον εκδημοκρατισμό της χώρας του. Όσον αφορά το προσφυγικό θεωρεί ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Νοτιοανατολική Τουρκία δημιουργεί χιλιάδες εσωτερικούς πρόσφυγες.