Τα hands free κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπούν την προσοχή του οδηγού και η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους όπως ακριβώς η χρήση των κινητών χωρίς hands free.
Σύμφωνα με το BBC επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Sussex απέδειξαν με μελέτη τους ότι όταν ο οδηγός μιλάει σε κινητό τηλέφωνο ακόμη και εάν είναι hands free χρησιμοποιεί το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου του με το οποίο κανονικά θα πρέπει να παρατηρεί το δρόμο.

Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να απαγορευθούν κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 60 εθελοντών, (20 αντρών και 40 γυναικών) τους οποίους χώρισαν σε δύο γκρούπ. Το ένα γκρουπ αποτελείτο από οδηγούς οι οποίοι οδηγούσαν χωρίς να τους αποσπά την προσοχή κάποιος “συνομιλητής” και το άλλο γκρούπ, οδηγούσε ακούγωντας τη φωνή ενός συνομιλητή με ανοιχτή ακρόαση εντός του αυτοκινήτου.
Αυτοί που είχαν εμπλακεί στη συνομιλία με το συνομιλητή μέσω ανοιχτής ακρόασης αποδείχθηκε ότι έχουν ενός δευτερολέπτου καθυστέρηση στις αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είτε αυτό επρόκειτο για την αποφυγή ενός πεζού είτε κάποιου διερχόμενου όχηματος, είτε όχηματος που ξαφνικά έβλεπαν να βρίσκεται σταθευμεμένο στο δρόμο.
Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη και η πιο απλή ερώτηση, όπως “που έβαλες το μπλε φάκελο” προς τον οδηγό αυτό σήμαινε τέσσερις φορές λιγότερη συγκέντωση στην οδήγηση αφού το μυαλό του οδηγού πηγαίνε κατευθείαν στο δωμάτιο που θα μπορούσε να είχε αφήσει το μπλε φάκελο και τον αποσπούσε από τον εντοπισμό και την παρατήρηση πιθανών κινδύνων στο δρόμο.
Σύμφωνα με τον Graham Hole επικεφαλής της έρευνας του Sussex University η έρευνα έρχεται να άρει την παρεξήγηση ότι δήθεν η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Βέβαια η απογόρευση των κινητών hand free κατά τη διάρκεια της οδήγησης εγείρει ζήτημα εφαρμοσιμότητας του νόμου αφού είναι πολύ δύσκολο για την αστυνομία ποιος χρησιμοποιεί κινητό hands free και ποιος όχι.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έρευνα η χρήση κινητού τηλεφωνου hands free στο αυτοκίνητο αποσπά περισσότερο την προσοχή του οδηγού από τη συνομιλία του με συνεπιβάτη του οχήματος αφού όταν οδηγός και συνεπιβάτης συνομιλούν στη θέα κάποιου ανησυχητικού παράγοντα διακόπτουν και οι δύο τη συνομιλία τους για να συγκεντρωθεί ο οδηγός.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εθνική μας νοσμοθεσία επιτρέπεται στο αυτοκίνητο η χρήση του με ασύρματο bluetooth ‘ή όταν βρίσκεται σε ειδική θέση με ανοιχτή ακρόαση ενώ η χρήση του κινητού ακόμη και με ακουστικά αποτελεί από τις πιο σοβαρές παραβάσεις.

Πηγή: ΒΒC