Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΙΞΕ ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ»

Untitled XASAPIS 5

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γεώργιο Παυλίδη, είχε σήμερα το πρωί ο Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την καταγγελία του ότι ενώ από τον Μάρτιο του 2015 ήταν έτοιμο να δοθεί έγκριση προς δημοπράτηση το έργο που θα μεταφέρει το ψηφιακό σήμα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών στο σύνολο της Θράκης, αυτή δεν δόθηκε.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως θλιβερό αποτέλεσμα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που ζουν στην παραμεθόριο να είναι επί της ουσίας αποκλεισμένες και τηλεοπτικά από την υπόλοιπη χώρα, καθώς αδυνατούν να παρακολουθήσουν ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την ίδια ώρα που η ευαίσθητη γωνιά της πατρίδας μας γεμίζει με δορυφορικά «πιάτα» και δέκτες οι οποίοι αναμεταδίδουν αποκλειστικά τουρκικούς σταθμούς.

Ο κ. Καράογλου αφού ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη για το μείζον θέμα, που παρεμπιπτόντως απασχολεί και άλλες περιοχές της πατρίδας μας, του γνωστοποίησε ότι κατέθεσε και σχετική ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης: «Οι καταγγελίες του κ. Παυλίδη αποτελούν μείζον θέμα, καθώς αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που επισημαίνω εδώ και καιρό, οτι δηλαδή η Θράκη μετατρέπεται βαθμιαία σε “γκρίζα ζώνη”. Συμπτώσεις που επαναλαμβάνονται, παύουν να θεωρούνται συμπτώσεις. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να σκύψουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης πάνω από τη Θράκη και να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα θωρακίζουν την περιοχή απέναντι στις προκλήσεις που εκπορεύονται από συγκεκριμένους κύκλους.

 

 

Με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Παυλίδης, προτρέπω τον αρμόδιο Υπουργό αντί να προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, να φροντίσει να ενισχύσει το σήμα τους προκειμένου η εικόνα και ο ήχος τους να φτάνουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο

στη Θράκη. Θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων γιατί το πολύ το Κύριε ελέησον κατά της (τηλεοπτικής) διαπλοκής το βαριέται και ο (Νίκος) Παπ(π)άς».

 

 

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης   

Προς:

-Υπουργό Επικρατείας

-Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

-Υπουργό Εξωτερικών

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

«Η Κυβέρνηση έριξε μαύρο στα ελληνικά κανάλια στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη»

 

 

Στο τηλεοπτικό σκοτάδι αφήνει η Κυβέρνηση την ακριτική Θράκη, καθώς όπως καταγγέλλει ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γεώργιος Παυλίδης, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 ήταν έτοιμο να δοθεί έγκριση προς δημοπράτηση (ενταγμένο στην ψηφιακή σύγκλιση 2007-2014) το έργο που θα μεταφέρει το ψηφιακό σήμα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών στο σύνολο της Θράκης, αυτή δεν δόθηκε.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως θλιβερό αποτέλεσμα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που ζουν στην παραμεθόριο να είναι επί της ουσίας αποκλεισμένες και τηλεοπτικά από την υπόλοιπη χώρα, καθώς αδυνατούν να παρακολουθήσουν ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την ίδια ώρα που η ευαίσθητη γωνιά της πατρίδας μας γεμίζει σχεδόν από άκρη σε άκρη με δορυφορικά «πιάτα» και δέκτες οι οποίοι αναμεταδίδουν αποκλειστικά τουρκικούς σταθμούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες της Θράκης ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα μέσω της τουρκικής τηλεόρασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το όλο θέμα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι παρόμοια προβλήματα, μετά την μετατροπή της αναλογικής τηλεόρασης σε ψηφιακή, αντιμετωπίζουν και άλλες παραμεθόριες περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Νομοί Κιλκίς και Σερρών, όπου το τηλεοπτικό σήμα που εκπέμπεται από γειτονικές χώρες (Π.Γ.Δ.Μ., Βουλγαρία) καλύπτει το αντίστοιχο ελληνικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ημέρας.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

-Για ποιο λόγο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενέταξε το σχετικό έργο στο περιφερειακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» της περιόδου 2007-2013 του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και αυτό ήταν ώριμο για δοθεί έγκριση προς δημοπράτηση από τον Μάρτιο του 2015, τελικά δεν προχώρησε;

 

-Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει πλήρως το πρόβλημα μετάδοσης του ψηφιακού σήματος των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια;

 

-Πότε σχεδιάζει το αρμόδιο Υπουργείο να αποκαταστήσει το πολύ σοβαρό πρόβλημα που ρίχνει «μαύρο» στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα το σήμα τους να μην καλύπτει πολλές από τις παραμεθόριες περιοχές;

 

-Γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών για το περιεχόμενο των τουρκικών προγραμμάτων που προβάλλονται μέσω  των δορυφόρων στη Θράκη και ποια μηνύματα ενδεχομένως περνούν στους Έλληνες Μουσουλμάνους της περιοχής;

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ο-

ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

 

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ