Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φυτικά λίπη, όταν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε λάδι και ξηρούς καρπούς, όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να χάσουν περισσότερα κιλά σε σχέση με όσους κάνουν δίαιτα βασισμένη στα χαμηλά λιπαρά. Αυτή είναι η διαπίστωση μιας νέας μεγάλης ισπανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι, ιδίως οι ήδη παχουλοί, δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι η μεσογειακή διατροφή θα τους παχύνει (εκτός και κάνουν υπερβολές…).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology», πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 ετών.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λάδι (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) και χωρίς περιορισμό θερμίδων, μία δεύτερη που -αντί για λάδι- έκανε το ίδιο με πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα) και μια τρίτη ομάδα που δεν έκανε μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη ή υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και πάνω από το 90% ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Μετά από πέντε χρόνια, η συνολική ποσότητα λιπών είχε μειωθεί ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), ενώ είχε αυξηθεί ελαφρά στις δύο ομάδες της μεσογειακής διατροφής (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα).

Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες υπήρξε κάποια απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη ήταν στην πρώτη μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).

Εξάλλου, υπήρξε μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες (πράγμα που τείνει να συμβεί όσο κανείς μεγαλώνει), με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του λαδιού (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η διάκριση ανάμεσα σε υγιεινά και σε ανθυγιεινά λίπη, παρά η γενικευμένη αποφυγή όλων των λιπών. Όπως επισημαίνουν, όσοι συνηγορούν υπέρ μιας διατροφής αυστηρά χαμηλών λιπών και χαμηλών θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λίπη της μεσογειακής διατροφής.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ενισχύουν την πεποίθηση ότι το συνολικό λίπος δεν συνιστά χρήσιμο μέτρο για τα οφέλη ή όχι ενός τροφίμου, καθώς τα λίπη από φυτικές τροφές, ξηρούς καρπούς και ψάρια είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα λίπη από κρέατα και κατεργασμένα τρόφιμα.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Αυτή η αυταπάτη οδηγεί σε παράδοξες πολιτικές, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Παραπλανιούνται έτσι οι καταναλωτές να διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες, αντί για τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, σε σχετικό σχόλιο στο ίδιο ιατρικό περιοδικό.
Όπως είπε, αυτό που δείχνει πλέον η επιστημονική έρευνα, είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακό επεισόδιο ή καρκίνο

magazi