Προβλήματα μαθητών στην μεταφορά για τις Πανελλήνιες. Πότε θα πληρώσει το κράτος προς όφελος της κοινωνίας;

Ανακοίνωση σχετικά με τις μετακινήσεις μαθητών/τριών.

Untitled ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον σύλλογο διδασκόντων Αβδήρων παρατηρήθηκαν προβλήματα στην μεταφορά των μαθητών κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων με αποτέλεσμα την αναστάτωση της μαθητικης κοινότητας της περιοχής.

Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει η πολιτεία όταν υπογράφει τις συμβάσεις των μεταφορών των μαθητών στα σχολεία τους, να μεριμνά για όλες τις περιπτώσεις.

Δεν είναι ευθύνη του ιδιώτη η μεταφορά αλλά της πολιτείας και όπου υπάρχει πρόβλημα λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών που μετακινούνται, να ενισχύει με περισσότερα χρήματα τον ιδιώτη μεταφορέα. Κανένας δεν δουλεύει για την ψυχή της μάνας του και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Πότε επιτέλους το κράτος θα πάρει εκείνες τις ευθύνες που του αναλογούν;

Πότε επιτέλους δεν θα αναταράσσει την γαλήνη και την ηρεμία που χρειάζονται γονείς, δάσκαλοι και μαθητές προκειμένου να φροντίσουν για το μέλλων τους;

 

Τέλος πότε επιτέλους το κράτος θα πληρώσει για όλες του τις παραλείψεις και τα σφάλματα του;

Φτάνει ποια, η κοινωνία πλήρωσε και πληρώνει κάθε μέρα. Καιρός να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά προκαλούν τα δεινά στους πολίτες και όχι οι ίδιοι οι πολίτες.

Α.Π.

ΕΛΜΕ: Μετακίνηση των μαθητών και στην περίοδο των εξετάσεων.

Με αφορμή ενημέρωση του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ξάνθης από το σύλλογο του ΓΕΛ Αβδήρων, σχετικά με την αναστάτωση που προήλθε από την μη έγκαιρη μετακίνηση κάποιων μαθητών την ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως Διεύθυνση ΔΕ, Αντιπεριφέρεια ΑΜΘ  και ΚΤΕΛ Ν.Ξάνθης να προβλέπουν έγκαιρα όποιες αλλαγές  στην σύμβαση μετακίνησης των μαθητών με ευελιξία.

Οφείλουμε όλοι να ενεργούμε προς όφελος των μαθητών και να μην τους αναστατώνουμε, ιδιαίτερα τις πολύ φορτωμένες με άγχος μέρες των Πανελλαδικών εξετάσεων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να παρέχουν ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους μαθητές του Νομού παρέχοντας την εγγύηση καλής λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Δεν υποβιβάζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους μαθητές της περιφέρειας, ζητώντας τη μόνιμη λύση του ζητήματος της μεταφοράς την μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια όλων των τύπων εξετάσεων (πανελλαδικές και ενδοσχολικές). Με αφορμή μάλιστα την υπογραφή νέας σύμβασης για τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών απαιτούμε την ρητή δέσμευση , στο κείμενο της σύμβασης , για πραγματοποίηση των μετακινήσεων ΚΑΙ στην περίοδο των εξετάσεων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΞΑΝΘΗΣ

Κείμενο διαμαρτυρίας συλλόγου διδασκόντων ΓΕΛ Αβδήρων σχετικά με τη μεταφορά μαθητών/τριων

 

 

Το ΓΕΛ Αβδήρων λειτουργεί ως Εξεταστικό Κέντρο των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους/τις τελειόφοιτους/ές μαθητές/τριες μας. Η πλειοψηφία των μαθητών/τριών μας μετακινείται δωρεάν, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του υπεύθυνου φορέα (Αντιπεριφέρεια). Η μέριμνα αυτή δεν επεκτείνεται στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών για όλες τις ημέρες και όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες που τη δικαιούνται. Τη φετινή χρονιά βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο της απόρριψης ορισμένων δρομολογίων με το αιτιολογικό της μεταφοράς πολύ μικρού αριθμού μαθητών/τριών. Μας ζητήθηκε να ενημερώσουμε τους/τις μαθητές/τριες να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με δικά τους μέσα. Θεωρούμε ότι σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων επιβάλλεται να πραγματοποιείται η μεταφορά όλων των μαθητών/τριών  που την δικαιούνται, χωρίς άλλους περιορισμούς και με κάθε πρόσφορο, γι’ αυτούς/ές, τρόπο. Με τη σημερινή μας απόφαση, ως Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Αβδήρων, εκφράζουμε το αίτημα να μεταφέρονται δωρεάν οι μαθητές/τριες, όπως περιγράφεται παραπάνω. Θεωρούμε ότι έτσι εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών/τριών μας στις Πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να διασπάται η προσήλωσή τους ή να απασχολούνται με το ζήτημα τις μετακίνησής τους. Πραγματικά, οι οικογένειες ορισμένων υποψηφίων μας δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς και άλλων οι γονείς δεν έχουν ευχέρεια χρόνου για να μεταφέρουν τα παιδιά τους κατά τις ώρες που είναι απαραίτητο για τις εξετάσεις.

Τη Δευτέρα 23/5/2016, βρεθήκαμε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Διαπιστώθηκε ότι δεν εγκρίθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε ένα από τα δρομολόγια – που είχε πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα των εξετάσεων- χωρίς να ειδοποιηθεί η Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων και κατ΄ επέκταση ούτε οι μαθητές/τριες. Το αποτέλεσμα; Αγώνας δρόμου από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να μεταφέρουν τους/τις μαθητές/τριες που άδικα περίμεναν στις στάσεις των λεωφορείων και κινητοποίηση όποιου γονέα ήταν διαθέσιμος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μαθητών/τριών στο Εξεταστικό Κέντρο και να αποτραπεί ο μηδενισμός γραπτού λόγω απουσίας. Η ταλαιπωρία και οι αναστάτωση που υπέστησαν οι υποψήφιοι/ες  μαθητές/τριες μας, περιγράφεται εύγλωττα από το γεγονός ότι μια μαθήτρια από τις παραπάνω, χρειάστηκε δύο φορές αλλαγή τετραδίου, ώστε να γραφούν σωστά όλα τα στοιχεία της. Μία ενδεχόμενη απουσία μαθητή/τριας λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο/α αλλά και νομικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στη Λυκειακή Επιτροπή, λίγο πριν τη λήψη των θεμάτων της ημέρας, αντιμετωπίστηκε με τον δέοντα επαγγελματισμό με αποτέλεσμα η διαδικασία να κυλήσει ομαλά στο υπόλοιπο της.

Η σημερινή μας απόφαση εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του ΓΕΛ Αβδήρων για το συγκεκριμένο συμβάν και σκοπό έχει να επισημανθούν ανάλογα ζητήματα ώστε να μην επαναληφθούν. Δεν θα έπρεπε κάποιος να ζητήσει μία συγνώμη από αυτούς/ες τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς τους για όσα έγιναν;

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι τα περιφερειακά σχολεία όπως το δικό μας, οφείλουν να παρέχουν στους μαθητές/τριες τους όλες τις εγγυήσεις καλής λειτουργίας καθώς και τη δυνατότηταισότιμης συμμετοχής τους σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στις ευκαιρίες της μάθησης. Επειδή η λειτουργία των περιφερειακών σχολείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών τους, κάθε πρόβλημα μεταφοράς ή περιστατικά όπως το παραπάνω συνιστούν υποβάθμιση της ποιότητας του σχολείου και του έργου του. Ζητούμε τη μόνιμη επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια όλων των τύπων εξετάσεων (πανελλαδικές και ενδοσχολικές).