Ακόμη τρία καυτά θέματα που αφορούν την Ξάνθη έφτασαν στην Βουλή από  τον βουλευτή της Χ.Α. Ιωάννη Λαγό.

Ο βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της οικοκυρικής σχολής, τής μη αποζημίωσης των επαγγελματιών ψαράδων που παθαίνουν ζημιές τα δίχτυα τους από τα δελφίνια και τις χελώνες και τέλος την ασφάλεια των μαθητών στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης.

Untitled XASAPIS 5

ΠΡΟΣ :

  • Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

     2)  Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ : ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ και ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ

Στις 31 Μαϊου 2016 ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ότι η ιστορική Βιοτεχνική και Οικοκυρική Σχολή Ξάνθης διέκοψε τις δραστηριότητές της και το επιτελούμενο πλούσιο έργο της.

Ως γνωστόν η Σχολή ιδρύθηκε το 1946 και στεγάσθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο, ενώ σε αυτήν μαθήτευσαν γενεές κοριτσιών και εκεί πήραν πιστοποίηση ως μοδίστρες, κεντήτριες, υφάντρες κλπ. Στη Σχολή  αυτή κοιμόντουσαν και έτρωγαν, αφού πρόκειται στην ουσία για ίδρυμα με κοινωνική προσφορά που ενίσχυε τις χαμηλά κοινωνικές τάξεις. Στη Σχολή  επίσης ράβονται οι παραδοσιακές στολές που τις ενοικίαζαν σε σχολεία για τις εκδηλώσεις τους, ενώ κάποιες έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 50 χρόνων συνθέτοντας ένα μοναδικής σημασίας λαογραφικό μουσείο.

Εκατοντάδες μαθήτριες μετά το δημοτικό σχολείο που αδυνατούσαν να συνεχίσουν σπουδές, σπούδαζαν εκεί και εκεί σιτίζονταν επί σειρά ετών, μαθαίνοντας να ράβουν, να κεντούν, να υφαίνουν και να μαθαίνουν μια βιοποριστική τέχνη. Έγινε όμως γνωστό πως το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας απέρριψε την ένστασή τους να μη κλείσει η σχολή και ζήτησε την διακοπή της λειτουργίας της όταν ο προϋπολογισμός της, δεν υπερέβαινε τις 25.000 ευρώ.

 

                                        ΕΡΩΤΗΣΗ

Με δεδομένη την ιστορικότητα της Σχολής, την αναγκαιότητα προστασίας της πολιτισμικής μας παράδοσης, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας αλλά και την ουσιαστική της προσφορά της σε χαμηλά οικονομικά στρώματα ή σε γυναίκες που δεν έχουν υψηλές προσδοκίες για επιστημονική καριέρα, ποια είναι η δυνατότητα να διατηρηθεί εν λειτουργία η Σχολή αυτή;
Αθήνα,   6 Ιουνίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Ιωάννης Λαγός

Βουλευτής Β’ Πειραιώς

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΡΟΣ :

1) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ : Έλλειμα αποζημίωσης για καταστροφές εξοπλισμού των αλιέων στο Θρακικό πέλαγος.

 

Στα πλαίσια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος πολλά θαλάσσια και ζωικά είδη προστατεύονται από την Πολιτεία ακόμη κι αν προκαλούν καταστροφές στο θαλάσσιο ή ζωικό κεφάλαιο. Ο νομοθέτης όμως αναγνωρίζοντας την προφανή αναγκαιότητα εκτός από την προστασία απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, να αποζημιώνονται λόγω φυσικών καταστροφών εκτός από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, ομοίως και οι αλιείς με τον νόμο του 1986 που επικαιροποιήθηκε το 2010 για τις καταστροφές που υφίσταται ο εξοπλισμός τους από πχ., δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες, κλπ. Είναι όμως προφανής, κραυγαλέα και άμεση αναγκαιότητα η προστασία εκτός των θαλασσίων χελωνών, των δελφινιών κλπ  και η προστασία των αλιέων  που ασκούν ένα επάγγελμα σκληρό, παραδοσιακό και αναγκαίο τόσο γι’ αυτούς όσο και για την κοινωνία.

                                                

                                           ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται αποζημίωση των αλιέων για καταστροφές που προκαλούνται από προστατευόμενα θαλάσσια είδη και τα οποία σεβόμενοι το νόμο οι αλιείς τα αφήνουν ανεμπόδιστα να ζουν στις θαλάσσιες περιοχές του Θρακικού πελάγους προκαλώντας σημαντικές καταστροφές  στον εξοπλισμό τους (δίχτυα, κλπ) και πως και πότε θα φροντίσει το Ελληνικό κράτος να καλύψει το απαράδεκτο αυτό νομοθετικό έλλειμα.

 

 

Αθήνα,   4 Ιουνίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Λαγός

Βουλευτής Β’ Πειραιώς

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΠΡΟΣ :  Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  

                   Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ :   Επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των μαθητών το 2ο      και το 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης .

Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας και οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να προσπαθούν να περιορίσουν τα εξοδολόγια τους λόγω της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας, όμως είναι προφανές πως δεν επιτρέπεται η έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των νεαρών μαθητών. Με αυτές τις σκέψεις η διαπίστωση πως η στατική επάρκεια του κτιρίου που στεγάζονται το 2ο και το 3 Γυμνάσιο Ξάνθης συνιστά σοβαρότατο λόγο ανησυχίας για γονείς, μαθητές αλλά και το σύνολο της κοινωνίας της Ξάνθης καθίσταται προφανώς εκ των ουκ άνευ η αναγκαιότητα τεχνικού ελέγχου και αποκατάστασης των όποιων τεχνικών ατελειών που εν δυνάμει απειλούν τη στατικότητα του κτιριακού συγκροτήματος. Ένα από τα προβλήματα συνίσταται στο γεγονός πως το κτίριο έχει ανεγερθεί την περίοδο του στρατιωτικού καθεστώτος, τα κρατικά κτίρια κατασκευάζοντο τότε από τον Ελληνικό Στρατό και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν έγγραφα τεχνικών υπηρεσιών. Τώρα όμως, έχοντας παρέλθει από τότε περισσότερα από σαράντα χρόνια, απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα. Αποτέλεσμα σήμερα πλέον, να παρατηρούνται πτώσεις κουφωμάτων, σκωρίαση σιδηρών υποστυλωμάτων ή σιδηροδοκών και γενικότερη δομική αποδόμηση φαινόμενα που επιβάλλουν τη γενική ανακατασκευή και δομική ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος.

                                           ΕΡΩΤΗΣΗ

Ποιες είναι οι προγραμματισμένες ενέργειες τόσο του Δήμου Ξάνθης όσο και του αρμόδιου Υπουργού προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές και οι στατικές αδυναμίες του σχολικού συγκροτήματος και να παραδοθεί την προσεχή σχολική χρονιά το κτίριο ασφαλές και ενισχυμένο στην εκεί σπουδάζουσα νεολαία της Ξάνθης.

 

Αθήνα,  05 Μαίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Λαγός

Βουλευτής Β’ Πειραιώς

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ