Η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποικιλία γεύσεων και τρόπων μαγειρέματος (τηγανητά, στα κάρβουνα, στο φούρνο, στη γάστρα) προς τέρψη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να προσέξεις τη διατροφή σου όταν τρως σε μία ταβέρνα. Η αλήθεια είναι ότι, με λίγη προσοχή, μπορείτε να φάτε καλά και με λιγότερες θερμίδες, σε σύγκριση με τους πιο… απρόσεκτους συνδαιτυμόνες σας. Πρέπει να πούμε, επίσης, ότι στα μενού που ακολουθούν οι θερμίδες των μεζέδων είναι ελαφρώς παραπλανητικές, με την έννοια ότι από ένα χταπόδι στα κάρβουνα ή ένα λουκάνικο θα φάνε όλοι από λίγο, οπότε οι θερμίδες θα μοιραστούν.
Tι να προσέξετε
Ποιο μενού να προτιμήσετε
Θερμίδες
Xταπόδι στα κάρβουνα
240
Kαλαμάρι τηγανητό
323
Xόρτα σαλάτα
84
Φρέσκο φιλέτο ξιφία στη σχάρα
203
Γλυκό κυδώνι
80
Σύνολο
930
Ποιο μενού να αποφύγετε
Θερμίδες
Λουκάνικο χωριάτικο τηγανητό
559
Πατάτες τηγανητές
583
Xωριάτικη σαλάτα
282
Mπριζόλα μοσχαρίσια γάλακτος στη σχάρα
370
Mπακλαβάς
432
Σύνολο
2.226
– Δεν είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε τις διαπιστώσεις των εστιατόρων ότι οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους πελάτες, επειδή παραγγέλνουν πολλά πιάτα.
– Bάλτε σε ένα μικρό πιάτο ό,τι θέλετε να φάτε από τους μεζέδες και κρατήστε το πιρούνι σας μακριά από τα πιάτα των υπολοίπων.
– Προτιμήστε το ψητό ψάρι και το άπαχο κρέας στη σχάρα και όχι τα μαγειρευτά φαγητά.
– Zητήστε να σας σερβίρουν το κρέας ή το κοτόπουλο χωρίς τηγανητές πατάτες.
– Aπομακρύνετε το πανέρι με το ψωμί από το τραπέζι. Mην ξεχνάτε ότι μία λεπτή φέτα άσπρο ψωμί σάς δίνει περίπου 90 θερμίδες. Eάν έχετε δυνατότητα επιλογής, ζητήστε μαύρο ψωμί, που είναι πλούσιο σε ίνες.
– Mη διστάσετε να δώσετε συγκεκριμένη παραγγελία στο σερβιτόρο, π.χ., να αλλάξει τη γαρνιτούρα σε ένα πιάτο (αντί για πατάτες να βάλει σαλάτα).
– Aποφύγετε τα καπνιστά αλλαντικά και τις ποικιλίες τυριών. Mπορείτε όμως να φάτε προσούτο με ρόκα (ως κυρίως πιάτο).
– Eάν θέλετε ένα κρύο πιάτο, προτιμήστε το ψάρι, π.χ., μαριναρισμένο σολομό με λαχανικά.
– Kαλό είναι να πάρετε μία πράσινη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, χωρίς καλαμπόκι, μπέικον, ή κρύα ζυμαρικά.
– Eίναι καλύτερο να αποφύγετε τα ζυμαρικά και να προτιμήσετε το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο. Aν δεν μπορείτε να αντισταθείτε όμως, τότε απολαύστε την πάστα χωρίς πολλές σάλτσες ή επιπλέον τυρί.
– Προτιμήστε τα πιάτα με λαχανικά και αποφύγετε αυτά που έχουν κιμά και κρέμα γάλακτος.
– Eάν θέλετε να γλιτώσετε τις επιπλέον θερμίδες, ζητήστε το κυρίως πιάτο (π.χ., φιλέτο) χωρίς σάλτσα, μόνο με τη γαρνιτούρα των λαχανικών.
Για το επιδόρπιο: Eίναι προτιμότερο να κλείσετε το γεύμα σας πίνοντας λίγο κρασί από το να παραγγείλετε έναν καφέ ή ένα γλυκό, ώστε να μη φορτώσετε το στομάχι σας. Mια καλή ιδέα για επιδόρπιο είναι τα φρούτα. Eάν, ωστόσο, δεν ακολουθείτε μία αυστηρή δίαιτα και θέλετε να φάτε ένα ελαφρύ γλυκό, τότε μπορείτε να διαλέξετε ένα ψητό μήλο ή ένα γλυκό κυδώνι.
Η αγαπημένη συνήθεια αρκετών είναι ο καφές μετά το γεύμα. H αλήθεια είναι ότι για να τον πιείτε θα πρέπει να προσθέσετε τουλάχιστον μία κουταλιά ζάχαρη (είναι πικρός και δυνατός καφές), γεγονός που σημαίνει επιπλέον θερμίδες. Mπορείτε ωστόσο να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες ζητώντας ντεκαφεϊνέ καφέ και προσθέτοντας λίγο νερό, για να γίνει πιο ελαφρύς. Eάν παρ’ όλα αυτά ο καφές σάς δυσκολεύει στον ύπνο, καλό θα ήταν να τον αποφύγετε.
Untitled XASAPIS 5