Υλικά

Για 4-6 άτομα

10 κολοκύθια χοντρά
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
10 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
2 πατάτες κομμένες
2 κομμάτια φέτα θριμματισμένα
2 καρότα τριμμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπερι
2 αυγά
2 λεμόνια τον χυμό τους

Για τη μπεσαμέλ
Ένα λίτρο γάλα
15 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Κατ’ αρχάς πλένουμε τα κολοκύθια και αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος.
Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό από τα κολοκύθια.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό που αφαιρέσαμε από τα κολοκύθια προηγουμένως, και το βάζουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε στο τηγάνι τον κιμά και τον αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε το ρύζι, τη φέτα, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε καλά.

Το μείγμα που έχει δημιουργηθεί θα είναι η γέμιση για τα κολοκύθια μας.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα 2/3 του ύψους τους.

Στη συνέχεια συμπληρώνουμε με τη μεσαμέλ σε κάθε κολοκυθάκι.

Στη συνέχεια τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και βάζουμε ανάμεσα τους τις κομμένες ντομάτες.
Προσθέτουμε στην το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση.

Βάζουμε τα κλωνάρια μαϊντανού και τον άνηθο και το απαραίτητο αλάτι και πιπέρι στο φαγητό
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.

Μετά τα 50 λεπτά σβήνουμε το φούρνο και αρχίζουμε να φτιάχνουμε το αυγολέμονο που θα συμπληρώσει το φαγητό μας.
Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, προσθέτουμε τους κρόκους και σταδιακά λίγο- λίγο το λεμόνι.

Μόλις είναι έτοιμο το αυγολέμονο περιχύνουμε τα κολοκύθια και το ανακατεύουμε στην κατσαρόλα.

Για τη μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και μόλις ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτουμε το γάλα και βάζουμε την κατσαρόλα και πάλι στο μάτι.

Προσθέτουμε και το αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά

Untitled XASAPIS 5