Επικίνδυνες… off-road διαδρομές που αναμένεται να καταλήξουν σε ευρύ, δομικό ανασχηματισμό περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το καλοκαίρι.

image

Θα έχει προηγηθεί, με εντολή του πρωθυπουργού, περίοδος εγρήγορσης και δράσης για παραγωγή κυβερνητικού έργου, προς την κατεύθυνση του να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ λόγων και πράξεων, και να ανακτήσει η κυβέρνηση μέρος της χαμένης της αίγλης και αξιοπιστίας – με μέτρα όχι φοροδοτικά αυτή τη φορά, αλλά βελτίωσης της σκληρής καθημερινότητας. Ήδη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει ανακοινώσει –για μια ακόμη φορά, είναι η αλήθεια– την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή του περιβόητου αναπτυξιακού νόμου.

Η παραγωγή των νομοθετημάτων θα γίνεται παράλληλα με τον προσυνεδριακό διάλογο, ενώ το Συνέδριο αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο. Μήνα στον οποίο τοποθετείται και ο ανασχηματισμός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, καθώς Συνέδριο και ανασχηματισμός είναι αλληλένδετα – αν και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη ακόμη οι συζητήσεις για τον κατάλληλο χρόνο.

Η επίσημη ανακοίνωση για παραπομπή του Συνεδρίου στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται τηνΣυνέδριο και δομικός ανασχηματισμός είναι αλληλένδετα – αν και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη ακόμη οι συζητήσεις για τον κατάλληλο χρόνο Τρίτη. Ο Ιούλιος πλέον φαίνεται να αποκλείεται, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με το Πεκίνο θα πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στην Κίνα, συνοδευόμενος από στελέχη της κυβέρνησης, από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία προγραμματιζόταν αρχικά να γίνει το Συνέδριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για ανασχηματισμό, καθώς στελέχη της πρώτης γραμμής διαφωνούν ως προς τον χρόνο αλλά και το σκεπτικό. Όπως όλα δείχνουν όμως, ο πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί να προχωρήσει. Οι υπουργοί αξιολογούνται καθημερινά, τα φάουλ τους καταγράφονται και οι κόκκινες κάρτες θα δοθούν την ώρα που… πρέπει. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, μετά το τέλος του Συνεδρίου, ώστε να μην υπάρχει κατά τη διενέργειά του ο φόβος «εκρήξεων» από τους αποπεμφθέντες.

image (1)

Το Συνέδριο εκτιμάται ότι πρέπει να προηγηθεί του ανασχηματισμού και για εσωκομματικούς λόγους. Όσα διαρρέουν περί διεύρυνσης του υπουργικού συμβουλίου και με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Νίκος Χριστοδουλάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λούκα Κατσέλη αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης), έχουν εξοργίσει στελέχη της Κουμουνδούρου που πιστεύουν ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος με την κοινωνία θα διαταραχθούν ακόμη περισσότερο με αξιοποίηση «φθαρμένων» προσώπων από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδειχθεί τραγικό λάθος και θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια χωρίς επιστροφή.

image (2)

Η οποιαδήποτε λοιπόν απόφαση περί διεύρυνσης πρέπει να «περάσει» από το Συνέδριο, ώστε να επιχειρηθεί να καμφθούν ή έστω καλυφθούν οι όποιες αντιδράσεις με το επιχείρημα της συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων.

Υπάρχουν πάντως και στελέχη πολύ κοντά στον πρωθυπουργό που εισηγούνται ανασχηματισμό άμεσα, ιδιαίτερα μετά την τελευταία δημοσκόπηση που εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ψαλίδα έχει ανοίξει επικίνδυνα, την ώρα μάλιστα που δημόσιες διαφωνίες στελεχών επιτείνουν το κακό κλίμα για την κυβέρνηση και προκαλούν νευρικό κλονισμό στο Μαξίμου. Γι’ αυτό και στελέχη της πρώτης γραμμής εκτιμούν ότι πρέπει άμεσα να ανακατευτεί η τράπουλα και να υπάρξει νέο αίμα στο υπουργικό συμβούλιο, που θα βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης σε επίπεδο επικοινωνιακό, αλλά και θα δώσει ώθηση στην παραγωγή του κυβερνητικού έργου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις. Δεδομένου όμως ότι αρέσκεται σε στρατηγική αιφνιδιασμού, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.