Ο Γολγοθάς ενός τίμιου Ξανθιώτη επαγγελματία

 

Στα γρανάζια της συγκεκριμένης τράπεζας έμπλεξε ένας επιχειρηματίας στην Ξάνθη με αφορμή έναν τραπεζικό του λογαριασμό που ήταν ακατάσχετος αλλά η τράπεζα τον…κατάσχεσε και η εφορία δηλώνει άγνοια.

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Μία ιστορία πέρα για πέρα αληθινή που έγινε στην Ξάνθη όπου περιγράφετε εύγλωττα ο Γολγοθάς ενός επιχειρηματία, οι υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες και το κράτος και οι υποχρεώσεις του κράτους και των τραπεζών απέναντι στον Ξανθιώτη που τραβάει τα μαλλιά του από την δυσκινησία και δυσκοιλιότητα των υπαλλήλων της συγκεκριμένης τράπεζας όπου οι επιχειρηματίες φεύγουν και κάνουν συνεργασίες με άλλες τράπεζες αλλά φυσικά η «στήριξη» της εφορίας και η μη προστασία από την πλευρά της των πολιτών.

Untitled XASAPIS 5

Η ιστορία έχει ως εξής.

Μετά από πολλά χρόνια και το κλείσιμο της επιχειρήσης του και αφου η νέα του επιχείρηση άρχισε να τον συνεφέρνει οικονομικά, ο Ξανθιώτης επιχειρηματίας αποφάσισε να τακτοποιήσει τις διαφορές τους με την εφορία της Ξάνθης.

Έτσι ξεκίνησε η έρευνα από την πλευρά της εφορίας της Ξάνθης για την τελευταία πενταετία και ως εκ θαύματος, λόγω των προσαυξήσεων, ο εν λόγο πολίτης όφειλε στην εφορία το τριπλάσιο του πραγματικού ποσού της οφειλής του.

Κατέβαλε κάποια μετρητά και το υπόλοιπο διακανονισμού πριν από δυο χρόνια ήταν κοντά στις 11.000 ευρώ.

Έγινε ο διακανονισμός και επί δύο χρόνια ήταν συνεπέστατος. Παράλληλα δε πήγε σε συγκεκριμένη τράπεζα με δύο υποκαταστήματα στην Ξάνθη   καθ υπόδειξη της Δ.Ο.Υ. και σε έναν λογαριασμό που έμπαινε κάποιο μέρισμα, με αίτηση του κάνει τον λογαριασμό του ο οποίος κάθε μήνα είχε έσοδα κάτω των 1.000 ευρώ, σημειωτέον ότι  ο νόμος προέβλεπε ακατάσχετο πάνω από 1500 ευρώ, και τον δηλώνει ακατάσχετο με την σχετική βεβαίωση της τράπεζας.

Άρα η εν λόγω τράπεζα, δεν είχε λόγο να κατασχέσει για λογαριασμό της εφορίας, τον συγκεκριμένο λογαριασμό. Παρ όλα αυτά εκτέλεσε την εντολή της εφορίας να κατασχεθεί ο…ακατάσχετος λογαριασμός.

Ο επιχειρηματίας μην γνωρίζοντας ότι τράπεζα και η εφορία του κατάσχεσαν τον… ακατάσχετο βάση του νόμου λογαριασμό, ζήτησε από πελάτη του να του καταβάλλει το ποσόν της οφειλής του από συνεργασία στον…κατασχεμένο λογαριασμό.

Ο πελάτης κατέβαλε τα οφειλόμενα χρήματα από την συνεργασία του στον επιχειρηματία.

Ο επιχειρηματίας είδε τον πιστωμένο του λογαριασμό, πάει να εισπράξει, αλλά ανακαλύπτει ότι ο…ακατάσχετος λογαριασμός του, είναι παράνομα κατασχεμένος από την τράπεζα.

Ρωτάει τον διευθυντή της τράπεζας ο αφελής Έλληνας φορολογούμενος, για ποιο λόγο κατάσχεσε τον λογαριασμό του ενώ βάση του εγγράφου της τράπεζας είναι ακατάσχετος;

Ο διευθυντής ανασήκωσε τους ώμους του, λέγοντας ότι φταίνε τα κεντρικά.

Κάντε τώρα έγγραφο του λέει ο επιχειρηματίας στα κεντρικά να αποδεσμευτεί το ποσόν.

Η απάντηση του  διευθυντού. «Δεν μπορώ, την εντολή πρέπει να την δώσει η εφορία». Ποια εφορία αφού εσείς οι ίδιοι παρανομήσατε του λέει ο επιχειρηματίας. Απαντα ο διευθυντής: «Λυπάμαι η εφορία».

Η φράση «κράτος εν κράτη», βρίσκει πιστή εφαρμογή και ας τις έχει πληρώσει με το αίμα του ο Ελληνικός Λαός, για να σωθούν αυτές και να συνεχίσουν να τον καταδυναστεύουν.

Στην συνέχεια η κουβέντα στην εφορία.  Ο επιχειρηματίας ρωτάει τους αρμοδιοαναρμόδιους υπαλλήλους της εφορίας της Ξάνθης. «Γιατί δώσατε εντολή στην τράπεζα να μου κατασχεθεί ο ακατάσχετος, βάση του νόμου, λογαριασμός μου»;

Λιανίδης 9

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΔΥΟ ΞΑΝΘΗΣ: «Εμείς δεν δώσαμε καμία εντολή. Η τράπεζα από μόνη της στα πλαίσια του νόμου ενήργησε έτσι».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: «Ορίστε τα δικαιολογητικά η τράπεζα παρανόμησε. Δώστε της την εντολή να αποδεσμεύσει τα χρήματα».

ΕΦΟΡΙΑ: «Λυπάμαι πρέπει να πληρώσετε τα 2/3 της οφειλής σας για να ξαναγίνει ακατάσχετος ο λογαριασμός σας».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: «Οκ πάρτε τα χρήματα από την τράπεζα και μειώστε τις οφειλές μου».

ΕΦΟΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ: «Λυπάμαι αλλά είναι πρόβλημα δικό σας και της τράπεζας».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: «Μισό λεπτό. Αν εσείς αντιληφθείτε ότι εγώ είμαι παραβάτης και φοροδιαφεύγω, μπορείτε να μπείτε στους λογαριασμούς και να μου κατασχέσετε ότι έχω και δεν έχω»;

ΕΦΟΡΙΑ: «Σωστά μπορούμε με τις ανάλογες ενέργειες και εντολές των αρμόδιων δικαστικών αρχών».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: «Πολύ καλά, αυτή την στιγμή η τράπεζα παρανομεί, κρατά τα χρήματα σας εφ όσον θα έρθουν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μου παράνομα και δεν σας τα αποδίδει, σας υπογράφω και το σχετικό έγγραφο, πάρτε λοιπόν τα χρήματα μου και κρατήστε τα για να μειωθεί η οφειλή μου στην εφορία».

ΕΦΟΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ: «Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θα πάτε στην τράπεζα και θα τους το πείτε εσείς να μας στείλουν τα χρήματα, υπ όψη αν δεν κάνετε τον διακανονισμό των οφειλομένων σας από το οικονομικό έτος του 2015 μέσα σε 48 ώρες,  θα χάσετε και την μεγάλη ρύθμιση»…. Τι του λες τώρα;

Σαφώς και έγινε έτσι. Ο επιχειρηματίας πήγε στην τράπεζα με την αίσθηση του κερατά και του δαρμένου συνάμα και έκανε αίτηση στην παρανομούσα τράπεζα, να πάρει τα χρήματα του και να τα αποδώσει στην εφορία. Αυτό θα πραγματοποιηθεί όπως του είπε ο υποδιευθυντής της παρανομούσας τράπεζας, περίπου σε είκοσι ημέρες, ενώ ο επιχειρηματίας υποχρεωτικά το αργότερο μέχρι την Δευτέρα πρέπει να «τακτοποιήσει» το υπόλοιπο  από τις υποχρεώσεις του 2015.

Όταν ρωτήθηκε ο  υπεύθυνος υπάλληλος της εφορίας της Ξάνθης για το ποσό που θα εκταμιευτεί, σύμφωνα με την εκτίμηση του υποδιευθυντή,  μετά από είκοσι μέρες, τα χρήματα από τον κατασχεμένο λογαριασμό που θα έρθουν μετά, τι θα γίνουν; Θα μου αποδοθούν; Θα πάνε στον λογαριασμό και θα μικρύνουν οι δόσεις ή…

Τον πρόλαβε ο υπάλληλος της εφορίας…Ανασήκωσε τους ώμους του δηλώνοντας άγνοια.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.