Κύριο επάγγελμα αγρότης. Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να τους στηρίξει;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Με την τελευταίες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τους επαγγελματίες αγρότες από αυτούς που δεν είναι βάζοντας τον όρο, ο επαγγελματίας αγρότης,  να έχει το 50% των εισοδημάτων του από αγροτικές καλλιέργειες.

Untitled XASAPIS 5

Φυσιολογικά ο αριθμός των  αγροτών που θα δικαιούνται ενισχύσεων, με την υλοποίηση της πρόσφατης νομοθεσίας θα μειωθεί  άρα θα αυξηθεί η «πίτα» των ενισχύσεων.

Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι αυτό; Δεν μένει παρά να το δούνε οι αγρότες όταν εφαρμοστεί ο νόμος.

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αποκλείσει την παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτές τις ενισχύσεις; Σίγουρα αν γίνουν δεν θα είναι προς την θετική παρέμβαση και όφελος των αγροτών κάτι που έχει δείξει με την μέχρι τώρα στάσης.

Τις προθέσεις της η κυβέρνηση τις έδειξε με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου η οποία αύξηση θα συμπαρασύρει το κόστος της καλλιέργειας και σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ και  με τις μειωμένες τιμές της παραγωγής, όπως π.χ. αναμένετε στα σιτηρά φέτος (σκληρά) η τιμή να πέσει κατά 3με 4 λεπτά απ ότι ήταν πέρυσι αντιλαμβάνεται και ο ποιο αδαής ότι για να συνεχίσουν να μένουν στα χωράφια τους οι επαγγελματίες αγρότες θα πρέπει να έχουν κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα. Διαφορετικά τα χωράφια και τα παραγωγικά ακίνητα θα καταλήξουν στα χέρια των «κορακιών» μετατρέποντας έτσι την γη σε κολχόζ.

Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας για τα εισοδήματα του 2016 καθώς και η προκαταβολή φόρου, καθιστούν ακόμη και τους κατ επάγγελμα αγρότες ευάλωτους.

Τελικά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κρατήσει τους αγρότες στα χωράφια; Θέλει; Μπορεί;