Τα πρώτα για φέτος ίχνη θαλάσσιας χελώνας που προσπάθησε να αφήσει τα αβγά της στην παραλία βρέθηκαν στις 13 Μαΐου στην παραλία Εγλίνα.

Η χελώνα δεν βρήκε κατάλληλη άμμο για τα αβγά της, καθώς στο σημείο αυτό βρίσκονται μεγάλες πέτρες μόλις λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της άμμου. Η χελώνα ξαναδοκίμασε να κάνει την φωλιά της χθες το βράδυ στην ίδια παραλία και πάλι χωρίς επιτυχία.

image

Τα ίχνη αυτά έγιναν νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού οι θαλάσσιες χελώνες στην Κεφαλονιά ξεκινάνε την ωοτοκία στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Η άνοδος της γενικής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας ωθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες χελώνες να ξεκινάνε την ωοτοκία αρκετά νωρίτερα. Οι φωλιές όμως αυτές έχουν μειωμένες πιθανότητες για επιτυχή εκκόλαψη, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στην άμμο.

image (1)

Εικοσιεφτά παραλίες της Κεφαλονιάς θα επιτηρούνται και φέτος από εθελοντές του προγράμματος Wildlife Sense για ίχνη και φωλιές θαλάσσιας χελώνας, από την Σκάλα ως τα Βάτσα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα ταυτοποίησης και μελέτης συμπεριφοράς των χελωνών που κολυμπούν στο Αργοστόλι.

Αν δείτε θαλάσσιες χελώνες, ίχνη, ή χελωνάκια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Νίκο Βαλλιάνο του Wildlife Sense στο 6984865941 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

ΠΗΓΗ: inkefalonia.gr