Πότε θα αξιοποιηθεί η  κληρονομιά μας;

Με ανάμεικτα συναισθήματα διάβασα την ανακοίνωση της Περιφέρειας καθώς και την δήλωση του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη για την συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την  διάθεση κονδυλίων

Untitled

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Κονδυλίων για την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιοτήτων σε όλη την επικράτεια και είναι καλές ειδήσεις αυτές γιατί λαός που ξεχνά τον πολιτισμό του χάνεται.

Όμως…Δυστυχώς, πολύ φοβούμαι ότι θα γίνει πάλι μία από τα ίδια και τα όποια ευρήματα και η όποια ανάδειξη θα είναι χωρίς λόγο. Γιατί στην συνέχεια αυτής της προσπάθειας και αφού διατεθούν τα κονδύλια και μετά όπως συνήθως, θα έρθει η ησυχία και η σκοτεινιά της μοναξιάς των ευρημάτων χωρίς την ανάλογη ανάδειξη, χωρίς την ανάλογη επισκεψιμότητα με όποια οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται το πραγματικό ενδιαφέρων του Περιφερειάρχη για την ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εν κατακλείδι θέλω να πω ότι από την στιγμή που αποφασίστηκε να διατεθούν κονδύλια για την ανάδειξη των ευρημάτων, αυτά θα έπρεπε κατά την ταπεινή μου γνώμη, να συνοδεύονταν από κονδύλια προστασίας, έργων υποδομών και φιλοξενίας των επισκεπτών, σχεδιασμό για προβολή και παρουσία επισκεπτών, δυνατότητα και χώροι οργανώσεων σεμιναρίων και γενικά μία ολοκληρωμένη πρόταση όχι μόνο ανάδειξης αλλά και αξιοποίησης στο μέλλων όλων των ευρημάτων για να μην καταντήσουν όπως δεκάδες ευρήματα, όπως π.χ. τα Άβδηρα όπου έλλειψη σχεδιασμού, προσωπικού και πλάνου εκμετάλλευσης προς όφελος της κοινωνίας,  μένουν αναξιοποίητα και φυσικά χωρίς κανένα έσοδο από την κληρονομιά των ελλήνων που άφησαν σαν διαπίστευα οι αρχαίοι στους νεότερους, οι οποίοι δυστυχώς, είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. (Στα Άβδηρα αναφέρθηκα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο με δεδομένο ότι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην περιφέρεια έχουν αναδειχθεί χωρίς το όφελος να προσπορίζεται η κοινωνία, όπου με την πληθώρα οικονομικών προβλημάτων ίσως η αξιοποίηση όλων αυτών να ήταν και μία λύση στην ανεργία που μαστίζει την Περιφέρεια).

xasapis

Κατά τα άλλα δεν πρέπει να παραβλέπουμε την διάθεση της Περιφέρειας για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.