Τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ακολουθεί κατά… πόδας ο Λευκός Οίκος, ο οποίος παρενέβη για το ελληνικό ζήτημα και το κούρεμα του χρέους.

Τη γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ακολουθεί κατά… πόδας ο Λευκός Οίκος, ο οποίος παρενέβη για το ελληνικό ζήτημα και το κούρεμα του χρέουςΜιλώντας στην Handelsblatt, ο επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία. Προειδοποίησε πως σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων στην Ευρωζώνη με βιώσιμο τρόπο.

«Θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο ελληνικό χρέος με βιώσιμο τρόπο», είπε μεταξύ άλλων ο Φέρμαν.

«Αυτή τη στιγμή, μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Χωρίς αυτό, δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση για τα προβλήματα», τόνισε στις δηλώσεις του, δίνοντας το «στίγμα» για τη γραμμή που ακολουθεί η προεδρία των ΗΠΑ.

Ακριβώς όπως το ΔΝΤ, έτσι και ο επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων εκτίμησε πως η αναδιάρθρωση θα πρέπει να συνδυαστεί με μία υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική εκ μέρους της Ελλάδας.

«Η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει υπεύθυνη πολιτική στον προϋπολογισμό της» είπε ο κ. Φέρμαν.

Τόνισε δε ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόσο το καλύτερο, για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

«Πρέπει να γίνει τώρα η διαπραγμάτευση»

Ο κ. Φέρμαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, έδωσε έμφαση στην επιτακτικότητα της ανάγκης να γίνει τώρα η σχετική διαπραγμάτευση.

Ο ίδιος, δήλωσε:

«Οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Όταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα του τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει την διάθεση να μιλήσουν για το δημόσιο χρέος».
Για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων είπε ακόμη:

«Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι ‘είτε … είτε’, αλλά ‘και …και’», ανέφερε χαρακτηριστικά.