Πριν από τρία περίπου χρόνια, ο Μανώλης Δ. Καλδής έχοντας κουραστεί από τα προβλήματα επικοινωνίας και εσωτερικής οργάνωσης που παρατηρούνταν στο ξενοδοχείο το οποίο διεύθυνε, αποφάσισε να αναλάβει δράση. «Η έντονη γραφειοκρατία, η προβληματική εσωτερική επικοινωνία, οι συχνές αλλαγές στελεχών καθώς και η σημασία της σωστής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, με οδήγησαν να αναζητήσω τεχνολογικά εργαλεία που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν», μου λέει. Οι διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις ωστόσο για την υποστήριξη της εσωτερικής οργάνωσης και ποιότητας, αλλά και για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ήταν προβληματικές.

«Για να πετύχει ένας ξενοδόχος», συνεχίζει, «μια καλή εσωτερική οργάνωση απαιτούνταν πολλά και διαφορετικά συστήματα (π.χ. Intranet, HRMs, QMSs ή KMSs), η αγορά νέου εξοπλισμού (server) αλλά και συνεχής υποστήριξη από κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό. Το κόστος και η πολυπλοκότητα όλων αυτών των εργαλείων καθιστούσε την υιοθέτησή τους από μια μικρομεσαία ξενοδοχειακή μονάδα απαγορευτική και ως εκ τούτου παρόμοια εργαλεία αποτελούσαν προνόμιο κυρίως πολυεθνικών ή πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων». Κάπου εκεί ο Μανώλης Καλδής γνώρισε τον Ισαάκ Τσελεπή και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη έκδοση του YouTect.

Σύντομα βέβαια κατάλαβαν ότι προβλήματα εσωτερικής οργάνωσης αφορούσαν και σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων. Έτσι το YouTect επανασχεδιάστηκε από την αρχή προκειμένου να υποστηρίξει την εσωτερική οργάνωση επιχειρήσεων και οργανισμών και σε άλλους κλάδους. Παράλληλα η ιδρυτική ομάδα μεγάλωσε και προστέθηκαν οι Andy Wilkins, Βασιλική Μπάκα και Γιώργος Τσουλουχάς με στόχο τη δημιουργία ένος καινοτόμου και εύχρηστου εργαλείου που θα ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τάσεις στον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων και θα μπορεί να σταθεί επάξια τεχνολογικά στο διεθνές περιβάλλον.

Στη σημερινή του μορφή λοιπόν το YouTect είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει σαν στόχο να υποστηρίξει τις επιχει

ρήσεις στην αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Το όνομα YouTect προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων “You” (εσύ) και «τεκτονική» (Tect) και παρέχει τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία που υποστηρίζουν ένα πιο συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης, όπου το ανθρωπινό δυναμικό ενημερώνεται δυναμικά για τα καθημερινά δρώμενα και έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση της επιχειρησιακής στρατηγικής.
«Το YouTect», συνεχίζει να μου εξηγεί ο Μανώλης, «απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενσωματώνει σε μια ενιαία πλατφόρμα μία σειρά από χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών (Intranet), για το διαμοιρασμό χρήσιμων αρχείων (File Management), για την αυτοματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών (Workflow Automation), για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (Human Capital Management) καθώς και για την προαγωγή της καινοτομίας (Innovation Management)».

Στόχος της υπηρεσίας είναι να παρέχει τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία που θα υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν την εσωτερική τους οργάνωση, να αξιοποιήσουν καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό τους και -κατά συνέπεια- να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά. «Μέχρι στιγμής έχουμε επικεντρωθεί στον ξενοδοχειακό κλάδο με την εξειδικευμένη λύση HotelTect και αυτή την περίοδο επεκτεινόμαστε και σε νέους κλάδους, όπως τουριστικά γραφεία, ενώσεις ξενοδόχων και κάθε είδους τουριστική επιχείρηση».

Συνεχίζοντας τη συζήτηση περί σχεδίων, ο Μανώλης προχωράει κι ένα βήμα παραπέρα: μεσοπρόθεσμος στόχος της ομάδας είναι να επεκταθεί και σε νέους κλάδους, πέρα από τον τουριστικό. Μακροπρόθεσμος, να επεκταθεί και πέρα από τον χώρο των επιχειρήσεων και να αποτελέσει μια πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να διαμορφώσει πιο κατάλληλα τον κάθε χώρο στον οποίο συμμετέχει ή ανήκει – για παράδειγμα τα κοινά του τοπικού του δήμου, του σχολείου του παιδιού του, του αθλητικού συλλόγου που υποστηρίζει κλπ. «Η τεχνολογία πλέον μας δίνει δυνατότητες που δεν διαθέταμε στο παρελθόν. Από παθητικοί πολίτες ή καταναλωτές, μας επιτρέπει να είμαστε σε θέση να διαμορφώνουμε (tect) πιο ευχάριστους και οργανωμένους χώρους δράσης, εξού και το μότο μας “Alive Places”».

Η πλατφόρμα μάλιστα, στα τρία περίπου χρόνια που «τρέχει» έχει προλάβει να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο: τον Νοέμβριο του 2015 τιμήθηκε στον διεθνή διαγωνισμό του Travel Innovation Summit του PhocusWrightEurope στο Δουβλίνο ως ένα από τα πιο καινοτόμα startups στον Τουρισμό στην Ευρώπη. Όσο για τα μελλοντικά πλάνα της ομάδας; «Διαρκής ανάπτυξη πρόσθετων λειτουργιών που θα καταστήσουν το YouTect ολοένα και πιο χρήσιμο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουμε ήδη τους πρώτους πελάτες από το εξωτερικό και θα επιδιώξουμε πιο έντονα την ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό».

Οι άνθρωποι της YouTect

Ο Μανώλης Δ. Καλδής, 34 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι CEO της YouTect. Είναι κάτοχος BSc από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ, MSc Business Information Technology και PhD Management Cybernetics από το University of Manchester. Έχει εργαστεί αρκετά χρόνια σαν διευθυντής ξενοδοχείων, σαν σύμβουλος επιχειρηματικής πληροφορικής και έχει διδάξει ηλεκτρονικό επιχειρείν σε τουριστικές σχολές.

Ο Ισαάκ Τσελεπής, 34 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο CTO της YouTect. Είναι κάτοχος BSc και υπόψηφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Πληροφορικής σε τομείς όπως η ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων, ανάπτυξης λογισμικού και διαχείρισης έργου.

Ο Andy Wilkins, 38 ετών, γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι ο Software Architect της YouTect. Είναι κάτοχος BSc Computer Science από το Aston University. Διαθέτει 20ετή εμπειρία στην ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και στον σχεδιασμό Βάσεων Δεδομένων και έχει εργαστεί στον στρατηγικό σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων σε μεγάλους οργανισμούς όπως η IBM και η Barclays Bank.

Η Βασιλική Μπάκα, 30 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Business Development Manager της YouTect. Αποφοίτησε από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχικό και διδακτορικό στο τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων στο LSE. Παράλληλα είναι λέκτορας στο IT University στην Κοπεγχάγη όπου διδάσκει Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και Ανοιχτή Καινοτομία.

Ο Γιώργος Τσουλουχάς, 35 ετών, γεννήθηκε στην ΑΘήνα και είναι Server Administrator της YouTect. Είναι κάτοχος BSc και PhD στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε τομείς όπως η διαχείριση Server και η ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων.

Πηγή: http://www.protothema.gr/