Χρειάζεται η νέα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ; Μήπως να γίνουν συνεργασίες για το καλό του τόπου; «Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος.

Δεν θα σταθούμε σε αυτό που λέει ο σοφός λαός δηλαδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» θα το αντιπαρέλθουμε για να πάμε στην ουσία του πράγματος. Πληροφορούμεθα ότι στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια με την συμμετοχή των δημάρχων του νομού, του Πανεπιστημίου και του ΕΒΕ Ξάνθης η εικόνα της δημιουργίας μίας νέας ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ήδη έχει διαμορφωθεί και εκείνο που λείπει είναι χρόνος για να υλοποιηθεί και που όπως αντιλαμβανόμαστε από τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου Ξάνθης σε τοπική εφημερίδα, δεν είναι και πολύς γιατί τα leader δεν θα περιμένουν πότε οι τοπικοί παράγοντες θα αποφασίσουν να την ιδρύσουν.

Παραδέχονται όλοι ότι δεν έπρεπε να μπει σε εκκαθάριση η προηγούμενη ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ αλλά απ όσο θυμόμαστε κανένας από τους μετόχους δεν έκανε κανένα βήμα παραπάνω. Άρα εκεί που έφτασε το ζήτημα για να προλάβει η νέα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ που θα διαχειριστεί περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να βιαστούν οι κεφαλές του νομού και να ιδρύσουν την εταιρεία διαχείρισης πριν «πετάξουν» τα προγράμματα leader σε άλλους νομούς.

Μήπως όμως αντί να προσπαθούν να ιδρύσουν μία νέα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ να κοίταζαν τριγύρω τους και σε κοντινούς νομούς, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ που έχουν την εμπειρία και εδώ και χρόνια δεν έπεσαν στα βράχια όπως η δική μας;

Όσο να πεις η εμπειρία μετράει. Γιατί εκτός από την τυπική διαδικασία, θα χρειαστεί οι μέτοχοι, δηλαδή οι Ξανθιώτες, να βάλλουν το μερίδιο τους στο Μετοχικό κεφάλαιο.

300.000 ευρώ είναι πολλά και το αποτέλεσμα αμφίβολο.

Μήπως να το ξανασκεφτούν οι ιθύνοντες; Η θέση του κ. Δημαρχόπουλου ακούγετε σωστή, δηλαδή να διαχειριστούμε εμείς σαν νομός 15εκ. ευρώ, όμως θα φτάσουμε στην πηγή;

Θα κλείσω με μία άλλη κουβέντα που λέει ο σοφός λαός μας. «Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».

Αν δηλαδή υπάρχει τρόπος χωρίς στην πορεία να «μαλώσουμε» και βρεθούμε σε αδιέξοδο όπως η παλιά ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, τότε να δούμε και κάτι άλλο.

μήπως να ρίχναμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε συνεργασίες που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα προγράμματα αυτά και Ας πάρουν για τον κόπο τους το «κάτι τις» τους.

Διότι αν είναι να κάνουμε αναπτυξιακή για να τακτοποιηθούν κάποια γραφεία στον νομό καλλίτερα να μένει το βύσσινο.