Τα κόμματα και η απεργία της Πρωτομαγιάς στην Ξάνθη

Το ΚΚΕ Ξάνθης: Για την Εργατική Πρωτομαγιά 2016   Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς… Τα δικά του το ΚΚΕ σαφώς και πρέπει να τους πούμε μπράβο γιατί ήταν οι μόνοι που κινήθηκαν στην Ξάνθη αλλά είναι μία μεγάλη και πονεμένη ιστορία.

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος.

PAYLIKIANOSLABRAKAIΤώρα όσο για την Πρωτομαγιά που με απόφαση της Κυβέρνησης γιορτάζεται στις 3 του Μάη και των συνδικάτων στις 8, είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει.

Τι θα πει πρωτομαγιά στις 3 και στις 8; Σημασία δεν έχει η ημερομηνία αλλά επιτέλους να ξεσηκωθούμε από τον καναπέ. Παλιότερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει τόσο σκληρά μέτρα έκαιγαν τα πάντα στο διάβα τους. Σήμερα;

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα στην Ξάνθη, «αγρόν αγοράσαμε» που λέει ο λόγος, ποιος αγοράζει σήμερα γη; Τι να την κάνει; Άς μείνουμε στο θέμα μας,  αφού εκτός από το ΠΑΜΕ κανένας άλλος κομματικός μηχανισμός, δεν ξέρω αν οι κομματικοί μηχανισμοί κάνουν τίποτε άλλο αυτή την περίοδο εκτός από το να περιμένουν να πέσει ο Τσίπρας για να αναλάβουν τα πόστα. Εν πάση περιπτώσει κανένα κομματικό εργαλείο δεν κουνήθηκε.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε πως οι της ΝΔ ετοιμάζουν κοστούμια γιατί όπου νάνε ο Τσίπρας θα το «φάει το κεφάλι του» και έτσι απάνω εκεί στο μνημόσυνο του, οι της ΝΔ θα ράψουν τα κοστουμάκια τους να είναι έτοιμα. Όσο για το ΠΑΣΟΚ και το συναιτεράκη του την ΔΗΜΑΡ, αυτοί οι δύο μέχρι την άλλη Πρωτομαγιά του 2017, -ελπίζουμε μόνο να μην είναι την Πρωταπριλιά, ακόμα θα συσκέπτονται για να βρούνε την χρυσή τομή της κοινής καθόδου στον πολιτικό στίβο. Οκ. τους καταλαβαίνουμε. Το ΠΑΣΟΚ ρήμαξε την Ελλάδα και η ΔΗΜΑΡ αυτορημάχτηκε με τα σκαμπανεβάσματα του Φώτη. Και οι δύο λοιπόν θα γίνουν ένα, θα κολλήσουν και το ΠΟΤΑΜΙ που το πείρε ο  ποταμός και η ιστορία καλά κρατεί σιγά μη τους νοιάζει όλους αυτούς για τους αγώνες της πρωτομαγιάς και τον χαμό ανθρώπων για την απόκτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Έτσι και αλλιώς το σκεπτικό τους δεν είναι να λύσουν τα εργατικά προβλήματα των πολιτών της Χώρας αλλά να βρούνε δουλειά οι ίδιοι ως βουλευτές, ως επικεφαλής οργανισμών. Λεφτά υπάρχουν αφού δανεικά είναι και τα πληρώνουν οι άλλοι που πεινάνε. «Ας πεινάσουν λίγο ακόμη σου λέει οι πολίτες. Μαθημένοι είναι. Θα πάρουμε δανεικά, θα εξασφαλίσουμε το δικό μας μηνιάτικο και οι άλλοι…». Άσε να μην το πούμε.

Αυτή λοιπόν είναι φίλοι και φίλες η λογική της μη συμμετοχής των υπολοίπων κομμάτων στην γιορτή της πρωτομαγιάς που δεν είναι αργία αλλά απεργία. Ψηλά γράμματα θα μου πείτε αλλά έτσι είναι.

Χθες πάντως, πρώτη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων, όλοι πήγαν κανονικά στην δουλειά τους ξεκινώντας από τον Δήμο, την Εφορία και την Νομαρχία. Αυτοί που απέργησαν ήταν οι ιδεολόγοι, αυτοί που σκέφτονται για το μέλλων των παιδιών τους γιατί αυτή την στιγμή αυτό διακυβεύεται. Το μέλλων των παιδιών μας.

Μα…70 ευρώ χαμένο μεροκάματο για μία απεργία που δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός; Τι μήνυμα να στείλει η Ξάνθη στην Αθήνα;