Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ μίλησε πριν από λίγο σε πάνελ που διοργάνωσε η Γραμματεία Διεθνών Θέσεων του κόμματος με θέμα “Ευρωπαϊκές προκλήσεις το 2016″.

Με αφορμή την επιτυχία της Κύπρου να επιστρέψει στις αγορές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ” απέδειξε πως όταν υπάρχει βούληση, θέληση, σχέδιο και πρόγραμμα, μπορεί μια χώρα να βγει από το μνημόνιο συντομότερα”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η πρώτη πρόκληση για την Ευρώπη ήταν και παραμένει αυτή της ατελούς ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Ως δεύτερη μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη ανέφερε τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

“Δυστυχώς η Ευρώπη απέδειξε ότι δεν είχε τα απαραίτητα γρήγορα αντανακλαστικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου”, συνέχισε επισημαίνοντας πως το επόμενο πεδίο δοκιμασίας είναι πως θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Επ?αυτού ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως πρόταση που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, την ενιαία φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

“Η Ελλάδα, η χώρα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης μεταξύ των δυνάμεων του λαϊκισμού και της κοινής λογικής, η δική μας χώρα θα δώσει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι ο λαϊκισμός, οι εύκολες υποσχέσεις δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα προβλήματα. Το εκκρεμές του λαϊκισμού θα κινηθεί πίσω σε πολιτικές κοινής λογικής και μετριοπάθειας”, συνέχισε.

Είπε επιπλέον ότι η ΝΔ είναι “η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά”.

Τόνισε παράλληλα ότι η Ευρώπη, παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να παραμένει το καλύτερο μέρος στον κόσμο που μπορεί να ζει κανείς και πως ο ίδιος οραματίζεται την Ελλάδα ισότιμο μέλος της ΕΕ.

“Η ΝΔ και η Ελλάδα με νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει ισχυρό και πρωταγωνιστικό ρόλο”, συμπλήρωσε.