Ένα νέο μουσείο τέχνης έχει ανοίξει τις πόρτες του στην περιοχή Molenbeek των Βρυξελλών με την ελπίδα να βοηθήσει στην αλλαγή της αρνητικής εικόνας που έχει η περιοχή, η οποία συνδέεται με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, που στοίχισαν τη ζωή δεκάδων πολιτών στο Παρίσι και την βελγική πρωτεύουσα.Το Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) φιλοξενείται σε ένα πρώην ζυθοποιείο στις όχθες του καναλιού της βιομηχανικής περιοχής των Βρυξελλών.

Πρόκειται για μια φτωχή περιοχή με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και υψηλή ανεργία που ανθεί η βίαιη και σκληροπυρηνική εκδοχή του Ισλάμ, καθώς εκεί έμειναν οι άνδρες που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Αρχικά το μουσείο είχε προγραμματιστεί να ανοίξει στις 23 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες, κατά την οποία 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας όμως της επίθεσης τελικά το μουσείο καλωσόρισε τους πρώτους επισκέπτες το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

«Το σκεπτικό του μουσείου είναι να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως μέσο για την κοινωνική συνοχή κι έτσι να έχουμε μία προσβάσιμη σύγχρονη τέχνη», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσείου Raphael Cruyt.

Το εκατοντάχρονο ζυθοποιείο από κόκκινα τούβλα χτίστηκε όταν το Molenbeek ήταν γνωστό ως το «Μικρό Μάντσεστερ», και όπου σύμφωνα με τον κ. Cruyt, οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές των εργαζομένων ήταν τακτικές.