Τη λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας εξετάζουν οι δανειστές, τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν η Αθήνα χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, και να αποφευχθεί το αδιέξοδο, γράφει η «Wall Street Journal».

Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις ανέφεραν στην αμερικανική εφημερίδα ότι σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει τα λεγόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ύψους έως περίπου 3 δισ. ευρώ, πέρα από το πακέτο των περίπου 5 δισ. ευρώ σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών, το οποίο ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα επιπλέον μέτρα αν δεν πετύχει τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, τα οποία ορίζει η περσινή συμφωνία.

Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει τη στήριξη της Γερμανίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία γι’ αυτή και αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών σημειώνουν ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο να την αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι με την ιδέα των έκτακτων μέτρων θα ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν θεωρεί ότι μέτρα λιτότητας της τάξεως των 5 δισ. θα είναι αρκετά προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Όμως το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο και επιμένει σε μέτρα 8 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή πρόταση θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης, το Ταμείο έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τον στόχο του 3,5%, θεωρώντας τον μη ρεαλιστικό, αλλά η Γερμανία επέμεινε αυτή την εβδομάδα να μην αλλάξει ο συγκεκριμένος όρος της συμφωνίας.

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΔΝΤ κατέληξαν στα έκτακτα μέτρα, ως έναν τρόπο για να συμβιβαστούν οι αντιφατικές εκτιμήσεις των δανειστών και να παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ θέλει τα έκτακτα μέτρα να περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και στις φοροαπαλλαγές, αντί για αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, ανέφερε στη «Wall Street Journal» πηγή των διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανία στηρίζει τα έκτακτα μέτρα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τα νομοθετήσει τώρα, ώστε να ενεργοποιηθούν αυτόματα αν χρειαστεί. Μη δεσμευτικές υποσχέσεις δεν θα είναι αρκετές για το Βερολίνο, που έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στην επιθυμία των Ελλήνων πολιτικών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα για να πετύχει τον στόχο του 3,5%, δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με τα έκτακτα μέτρα, καθώς δεν θα χρειαστούν αν η Αθήνα είναι σωστή, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αισιοδοξία Σαπέν-Σόιμπλε για συμφωνία με… παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εμφανίστηκαν χθες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσιγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μού επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ.: 22 και 23 Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη», ανέφερε για τις συζητήσεις που διεξήχθησαν πριν από την Ουάσινγκτον, «και δεν έχει μειωθεί».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες και όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν επίσης στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», τόνισε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ύστερα από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη του Ταμείου σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε από την πλευρά του πως θα υπάρξει «μια συμφωνία πολύ σύντομα». «Θεωρώ ότι ο στόχος, η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) ως το (Ορθόδοξο) Πάσχα (την 1η Μαΐου) είναι εφικτός», δήλωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ