Με το… χρυσό στο στήθος επέστρεψε πρόσφατα από το διεθνές τουρνουά Krav Maga, που έγινε στο Ανόβερο της Γερμανίας, ο Ξανθιώτης δάσκαλος της σχετικά άγνωστης αυτής τεχνικής αυτοάμυνας, Ισκάν Σελήμ. Κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 120 αθλητές πολεμικών τεχνών από όλο τον κόσμο

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:01, 10/8/2015

 
Ο χρυσός μαχητής

Με καταγωγή από τη Γλαύκη Ξάνθης κι έχοντας μεγαλώσει στη Γερμανία και στο Ισραήλ, ο Ισκάν Σελήμ επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και σήμερα διδάσκει με έδρα την Ξάνθη, την τεχνική του Krav Maga σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται.

E

«Το Krav Maga είναι ένα σύστημα τεχνικών αυτοάμυνας και δεν έχει απαγορευτικούς κανόνες στην επιβίωση μετά από επίθεση αντιπάλου. Η λέξη Krav σημαίνει πάλη ή μάχη και το Maga επαφή. Είναι το επίσημο σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο σχεδιάστηκε για τον στρατό του Ισραήλ», εξηγεί ο νεαρός δάσκαλος και αθλητής στο «Εθνος».

Διδάσκεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή άλλα πρόσωπα από οποιαδήποτε επίθεση ένοπλη ή χωρίς όπλο. Το σύστημα είναι αποτελεσματικό και εφαρμόζεται με την ίδια τεχνική από άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σχετικής εμπειρίας.

 EE

Ο Ισκάν Σελήμ «μυήθηκε» στο Krav Maga το 2003 από έναν ισραηλινό δάσκαλο τον οποίο είχε γνωρίσει σε αγώνες Muay Thai (ταϊλανδέζικη πυγμαχία) στο Αμβούργο και από τότε ασχολείται επαγγελματικά. Ολοκλήρωσε τη βασική και ειδική εκπαίδευση του συστήματος στη Σαμάρα της Ρωσίας από την 3η ταξιαρχία του GRU Spetsnaz-η ελίτ των στρατιωτικών σχηματισμών υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Εχει φτάσει στο 5ο DAN και έχει αποφοιτήσει από την ακαδημία του Ashdod στο Ισραήλ. Μετά την πρώτη θέση στο πρόσφατο διεθνές τουρνουά, του απονεμήθηκε η χρυσή ζώνη που είναι η ύψιστη διάκριση και επιπλέον πήρε τον τίτλο του GrandMaster.

Σήμερα ως εκπαιδευτής του Krav Maga διδάσκει την τεχνική αυτή στις Σχολές της Αστυνομίας, του στρατού, του λιμενικού, σε ιδιώτες που ασχολούνται με την προστασία προσώπων, σε τμήματα Bodyguard VIP.

Αποτροπή, αποφυγή, διαφυγή, υπεκφυγή είναι οι αρχές του Krav Maga που χρησιμοποιεί λαβές και τεχνικές για να αντιμετωπίσει γροθιές, λακτίσματα και κάθε είδους χτύπημα με τα χέρια ή τα πόδια, ακόμη όμως και επιθέσεις με αντικείμενα όπως μαχαίρι, ρόπαλο και όλα τα πυροβόλα όπλα.

Τουρνουά για κορυφαίους αθλητές

O

Το World Sports Award Gala είναι ένα διεθνές τουρνουά, στο οποίο συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές όλων των πολεμικών τεχνών. Διοργανώνεται κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια και σκοπός του είναι να αναδείξει την πιο ισχυρή πολεμική τέχνη, σύμφωνα με τις τεχνικές που εφαρμόζουν οι συμμετέχοντες. Κάθε αθλητής «μάχεται» με τους δικούς του κανόνες, τεχνικές και εφόδια. «Η συμμετοχή σε έναν τέτοιο αγώνα είναι όνειρο για όσους ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες και η βράβευσή μου με έκανε πολύ υπερήφανο», μας λέει ο Ισκάν Σελήμ.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Z