Γιάννης Λαγός: Η Χρυσή Αυγή θα στηρίξει τους Έλληνες Πομάκους, τους οποίους εποφθαλμιά το τουρκικό προξενείο
Με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Β’ Πειραιά Γιάννης Λαγός, την Πέμπτη 14 Απριλίου, έθεσε στον αρμόδιο υπουργό το τεχνητό κλίμα έντασης και πόλωσης μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που δημιουργεί στην Θράκη τόσο το DEB όσο και το τουρκικό προξενείο.
Μάλιστα στις 29 Ιανουαρίου διοργανώθηκε εορταστική εκδήλωση-πρόκληση, παρουσία ακραίων στοιχείων από την Τουρκία, από την λεγόμενη «Τουρκική νεολαία Κομοτηνής», αφιερωμένη στα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν δημιουργήσει εξτρεμιστικά στοιχεία την 29η Ιανουαρίου του 1988 με αφορμή την τότε απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός» από σωματεία και οργανώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας.
Επιπλέον, στην συγκεκριμένη «εκδήλωση» ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μέτε, στην εμπρηστική ομιλία του έθεσε ευθέως ζήτημα αλλαγής των συμφωνηθέντων όρων της συνθήκης της Λωζάνης, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα, πως «η κοινότητά μας είναι τουρκομουσουλμανική και επιθυμεί αν ζήσει ως τουρκομουσουλμανική».
Επίσης, το παρόν στο κήρυγμα μίσους του ψευδομουφτή έδωσε και ο πρόεδρος του κόμματος DEB, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Καντραντζή, η αντιδήμαρχος της Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπτζά, ο δήμαρχος Αρριανών Ρινβάν Αχμέτ και άλλα ακραία εξτρεμιστικά στοιχεία που προπαγανδίζουν ανοιχτά την απόσχιση της Θράκης από το ελληνικό κράτος.
Μετά από όλα αυτά ο συναγωνιστής Λαγός απευθυνόμενος στον υπουργό εξωτερικών έθεσε δύο βασικά ερωτήματα: Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αποσχιστικών δραστηριοτήτων των εν λόγω οργανωμένων αποσχιστικών κύκλων που ενσπείρουν στην περιοχή της Θράκης το μίσος και εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων;
Όπως και πώς θα αποτρέψει την πολιτική της σύγκρουσης και έντασης που καλλιεργούν εν ενεργεία πολιτικοί από την Τουρκία που επισκέπτονται την ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης; Ο υπουργός του Σύριζα κατά την απάντησή του αρκέστηκε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και της συνθήκης της Λωζάννης.
Κατά την δευτερολογία του ο Συναγωνιστής Λαγός, τόνισε πως η συνθήκη της Λωζάννης δεν εφαρμόζεται σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένοι κύκλοι αναπροσδιορίζονται ως “τούρκοι” και όχι μουσουλμάνοι. Παράλληλα, κατήγγειλε τους κυβερνητικούς βουλευτές που φωτογραφίζονται με την σημαία της «ανεξάρτητης δυτικής Θράκης» και τον εκφοβισμό που υφίστανται οι Πομάκοι. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκτουρκισμού των Ελλήνων Πομάκων, καταγγέλλοντας την δράση του τουρκικού προξενείου, το οποίο δεν σέβεται ούτε τις διεθνείς συνθήκες ούτε την Ελληνική νομοθεσία.
Έθεσε το ζήτημα του καραβανιού αλληλεγγύης που διοργανώνει το τουρκικό κράτος στην Θράκη και μοιράζει τρόφιμα αποκλειστικά σε μουσουλμάνους που δηλώνουν τούρκοι κάτι που παραβιάζει τους νόμους του Ελληνικού Κράτους. Μάλιστα σημείωσε πως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν κατηγορηθεί ως ρατσιστές για τα συσσίτια που διοργανώθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Κλείνοντας μίλησε για τα προβλήματα και τις επιθέσεις που δέχονται οι Πομάκοι που δηλώνουν Έλληνες σημειώνοντας πως και η κυβέρνηση του Σύριζα τους στέλνει στην αγκαλιά της Τουρκίας.
«Η Χρυσή Αυγή θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων Πομάκων και στις 7 Μαΐου, θα κάνει κάτι που δεν έχει κάνει κανένα κόμμα μέχρι τώρα, θα διοργανωθεί εκδήλωση στο Πομακοχώρι Γλαύκη με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής παρόντες για να συζητήσουν με τους Πομάκους και να τους αγκαλιάσουν σε μια μεγάλη αγκαλιά Ελλάδος απλώνοντας την γαλανόλευκη από επάνω», είπε χαρακτηριστικά.