Εγκαινιάστηκε το Γραφείο Ενημέρωσης – Σύνδεσης Αγ. Πετρούπολης-Αλεξανδρούπολης Τουριστικής – Οικονομικής Συνεργασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η τελετή εγκαινίων του Γραφείου Ενημέρωσης – Σύνδεσης Αγ. Πετρούπολης – Αλεξανδρούπολης Τουριστικής Οικονομικής – Συνεργασίας από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμο παρουσία της επίσημης αντιπροσωπείας από την Αγ. Πετρούπολη.

Από ελληνικής πλευράς στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκτός από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κ.κ. Γεώργιος Καΐσας και Νίκος Ρίζος, ο βουλευτής ΝΔ Ν. Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Έβρου, κ. Δημήτριος Πέτροβιτς ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αερολιμενάρχης, κ. Στέλιος Ζαντανίδης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, αυτοδιοικητικοί και πλήθος κόσμου. Η επίσημη αντιπροσωπεία από την Αγ. Πετρούπολη απαρτιζόταν από τους κ.κ. Βαλέρι Γκάρνιετς, επικεφαλής διοίκησης της αυτοδιοικητικής περιοχής Αγ. Πετρούπολης, Σεργκέι Λεονίντοβιτς Μάρκοφ, Υφυπουργό Εξωτερικών Σχέσεων της Αγ. Πετρούπολης, Βιτσεσλάβ Καλγκάνοφ, Διευθυντή του Γραφείου του Α΄ Αντικυβερνήτη της Κυβέρνησης της Αγ. Πετρούπολης, Νικολάι Μπουρνάς, επιχειρηματία ενώ παρόντες ήταν επίσης, ο κ. Αλεξέι Ποπόφ, Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Αλεξάντερ Χομένκα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Μετά την τέλεση των εγκαινίων ακολούθησε η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Αγ. Πετρούπολης, Αλεξανδρούπολης και του Πολιτιστικού Κέντρου “Ρωσικό Σπίτι” από τους κ.κ. Γκάρνιετς, Λαμπάκη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου, κα Ιουλία Γκαβρίλοβα επισφραγίζοντας την εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου για τη σύσταση πληροφοριακού επιχειρηματικού κέντρου της Αγ. Πετρούπολης στην Αλεξανδρούπολη, σκοπός του οποίου είναι η διάδοση πληροφοριών σχετικά με την Αγ. Πετρούπολη, η προώθηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στις αγορές του εξωτερικού καθώς και η ενίσχυση των διεθνών και εξωτερικών οικονομικών σχέσεων της Αγ. Πετρούπολης με τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο δήμων σε τουριστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Νωρίτερα, το Σάββατο το πρωί η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Λαμπάκης δήλωσε ότι με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Γραφείου καλύπτονται τα κενά της κυβέρνησης και δημιουργούνται τα απαραίτητα στοιχεία και οι προϋποθέσεις ώστε να δοθεί βήμα στον αγρότη, τον έμπορο και τον επιχειρηματία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται για άνοιγμα σε νέες αγορές, γεγονός που ενισχύεται και με την καθιέρωση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αγ. Πετρούπολης- Αλεξανδρούπολης από τις αρχές Ιουνίου, ενώ διευκρίνισε ότι δεν ασκεί εξωτερική πολιτική αλλά προσπαθεί να καλύψει τα κενά της Αθήνας που έχει εγκαταλείψει την περιοχή της Θράκης. Από την πλευρά του ο κ. Γκάρνιετς έκανε λόγο για μια καρποφόρα συνεργασία με ορατά αποτελέσματα ενώ επισήμανε ότι έχουν ήδη οριστεί τα πρώτα σχέδια για την ανάπτυξη σχέσεων οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Αμέσως μετά, η ρωσική αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής κατευθύνθηκε στη Μητρόπολη όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ.κ. Άνθιμο και κατάθεση στεφάνων μπροστά στο μνημείο των Ρώσων πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών και στη συνέχεια επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Εκκλησιαστικό μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Αλεξανδρούπολη, την επίσημη αντιπροσωπεία από την Αγ. Πετρούπολη συνόδευε δημοσιογραφική ομάδα και συνεργείο του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού “Saint Petersburg” που κατέγραψε πλάνα τόσο από την πόλη της Αλεξανδρούπολης όσο και από τη Σαμοθράκη, την οποία επισκέφτηκαν την Πέμπτη το πρωί, με σκοπό την παρουσίαση και προβολή της περιοχής στο ρωσικό κοινό.