υλικά για 4 άτομα
1 κ. σουπιές φρέσκες
1 κ. σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
1 κουτί ντοματάκια στο χυμό τους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές αφαιρώντας και το σακουλάκι με το μελάνι (μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση). Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, χωρίζοντας τα πόδια τους στα δυο. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 3′. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις σουπιές και ανακατεύουμε. Θα αφήσουν αρχικά το νερό τους και όταν μείνουν με το λάδι θα τις ανακατέψουμε για 2-3 λεπτά. Τις σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2′ σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, πρωτού προσθέσουμε το σπανάκι. Ελέγχουμε συχνά αν χρειάζονται νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το βάζουμε να μαραθεί σε κατσαρόλα με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας (ή, εναλλακτικά, το ζεματίζουμε για 1′). Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τον άνηθο. Την κατάλληλη στιγμή το προσθέτουμε στις σουπιές και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί 10′.