Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, τελέστηκαν οι Δ΄ Χαιρετισμοί της Παναγίας, στην ανακαινισμένη και πλήρως Αγιογραφημένη Εκκλησία του Αη Γιώργη, στο γραφικό πομακοχώρι Εχίνος.
Ξεκινήσαμε από την Ξάνθη και ανάμεσα στη καταπράσινη φύση, παρέα με τα γάργαρα νερά να τρέχουν στους ποταμούς και τα ρυάκια της περιοχής, φθάσαμε στον Εχίνο.
Έχοντας παρακαταθήκη αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα, παρακολουθήσαμε, με κατάνυξη τους Δ΄ Χαιρετισμούς. Με πρωτοστατήσαντα τον αιδεσιμότατο πατέρα Επαμεινώνδα και με τη συνοδεία χορού ιεροψαλτών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γεωργαντζή Πέτρο. Όλοι μαζί ψάλαμε το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ». Στο τέλος ο κ. καθηγητής απηύθηνε με γλαφυρό τρόπο ένα μεστό λόγο για τη σημασία των Χαιρετισμών της Παναγίας.
Εκκλησίασμα πάνω από 130 άτομα, μέλη των συλλόγων Εβριτών, Σαρακατσαναίων «Ο Λεπενιώτης». Επίσης μέλη του Παραρτήματος Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Ξάνθης, πολυμελής αντιπροσωπεία από τις τοπικές στρατιωτικές Μονάδες, όπως και πάρα πολλοί ιδιώτες μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρουσία του δωρητή του Ιερού Ναού, κ. Αντωνίου Γαβρίλη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του ταξίδεψαν από την Αθήνα για να παραστούν στην Ακολουθία των Χαιρετισμών. Φυσικά παρόντες και οι πρόεδροι των δύο συλλόγων και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Ξάνθης.
ΕΧΙΝΟΣ 048R
Μετά το τέλος της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου, στο προαύλιο της εκκλησίας και υπό την βοή των ορμητικών νερών του παραπλήσιου ποταμού, προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα που με πολύ μεράκι είχαν φτιάξει κυρίες από το εκκλησίασμα.
Στη συνέχεια και προς τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ ημών και των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, καθίσαμε στα καφενεία του χωριού όπου κεραστήκαμε από τους δύο συλλόγους, καφέ τσάι και αναψυκτικά και γευθήκαμε τα ωραία εδέσματα που ευγενικά προσέφεραν οι κυρίες των συλλόγων. Ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι από τους φιλόξενους κατοίκους του χωριού, συζητήσαμε μαζί τους και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τα κοινά προβλήματα που μας απασχολούν.
ΕΧΙΝΟΣ 053R
Παράλληλα με τη δική μας προσευχή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο ιμάμης της περιοχής καλούσε τους πιστούς της δικής του θρησκείας, για προσευχή. Μια εικόνα χαρακτηριστική της πολιτικοσμικότητας της περιοχής αλλά και μια απόδειξη του πόσο ειρηνικά συνυπάρχουμε με τους συμπατριώτες μας Έλληνες μουσουλμάνους. Δεν μας χωρίζει η διαφορετική θρησκεία αλλά μας ενώνουν όλα τα υπόλοιπα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στον πρόεδρο του συλλόγου « Εβρίτες Νομού Ξάνθης» και στον πρόεδρο του συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», οι οποίοι μίσθωσαν τα δύο λεωφορεία με τα οποία μετέβησαν οι προσκυνητές από την Ξάνθη και προσέφεραν τους καφέδες και τα κεράσματα.
Για όσους θέλουν να ζήσουν αυτήν την ατμόσφαιρα, στον Αη Γιώργη στον Εχίνο, τους δίνεται η ευκαιρία να παραστούν την Μεγάλη Παρασκευή, 29/4/2016 στην περιφορά του Επιταφίου και το Μεγάλο Σάββατο 30/4/2016, όπου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία της Ανάστασης
Αργύριος Ανδριώτης
Ταξίαρχος ε.α.
ΕΧΙΝΟΣ 089R
ΕΧΙΝΟΣ 110R