Τον πρέσβη της στο Κάιρο ανακαλεί η Ιταλία για τη δολοφονία του φοιτητή

Η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας ιταλού φοιτητή, η σορός του οποίου βρέθηκε με ίχνη βασανισμού στο Κάιρο τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση έρχεται μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ Ιταλών και Αιγύπτιων ερευνητών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας σημείωσε ότι ανακάλεσε τον πρέσβη Μαουρίτσιο Μασάρι για «επείγουσα αξιολόγηση» των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποκαλυφθεί «η αλήθεια σχετικά με τον βάρβαρο φόνο του Τζούλιο Ρετζένι».

Ο φοιτητής είχε βρεθεί νεκρός με σημάδια βασανισμού, τους οποίους είχε υποστεί για διάρκεια αρκετών ημερών όπως έδειξε η νεκροψία. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανάλογες εκείνων που, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, συνήθως χρησιμοποιούν οι αιγυπτικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σε αυτό προστίθεται και το ότι πριν την εξαφάνισή του, ο Ρετζένι είχε γράψει επικριτικά άρθρα για την αιγυπτιακή κυβέρνηση -συνδυασμός που στην Ιταλία υποδαύλισε την εκτίμηση ότι έγινε στόχος των κρατικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά τους, οι αιγυπτιακές αρχές σημειώνουν ότι ο νεαρός φοιτητής έπεσε θύμα εγκληματικής οργάνωσης που απαγάγει ξένους πολίτες.